editie 38 / september 2012

Afscheid Gouden Strop

Na een langjarige samenwerking is een eind gekomen aan de ondersteuning door het Lirafonds van de Gouden Strop en de Schaduwprijs, de jaarlijkse prijzen voor het beste Nederlandstalige spannende boek en het beste debuut in dit genre, onder auspiciƫn van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

Afscheid Gouden Strop

De afgelopen jaren heeft de Nederlandstalige misdaadroman zo’n vlucht genomen dat het Lirafonds al gaandeweg zijn steun aan De Gouden Strop had teruggebracht. Het Lirafonds beoogt in het algemeen immers initiatieven te faciliteren tot ze zichzelf kunnen bedruipen of dankzij hun succes ook andere geldschieters kunnen vinden, zodat de aangewende middelen daarna weer elders kunnen worden ingezet.

CPNB

Nadat mede-geldschieter RDC/The Read Shop had besloten de ondersteuning te beëindigen, zocht en vond het GNM een nieuwe partner in de CPNB, die als eerste stap volledig de organisatie en uitreiking van De Gouden Strop en de Schaduwprijs heeft overgenomen. Later zullen nog andere gezamenlijke initiatieven betreffende het spannende boekengenre worden ontplooid.

‘De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn al jaren kind aan huis bij de CPNB en we zijn dan ook enorm blij deze mooie prijzen in onze familie te mogen verwelkomen,’ aldus directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer.

‘Dit is de volgende logische stap in een steeds inniger wordende samenwerking,’ aldus Willem Asman, voorzitter van het GNM. 

‘De Gouden Strop is de afgelopen jaren zo hard gegroeid dat het nu tijd is om deze naar een hoger niveau te tillen,’ aldus Jos Boot, algemeen directeur van RDC/The Read Shop, sinds 2010 hoofdsponsor van de prijs.

Willem Asman: ‘We zijn RDC/The Read Shop en de Stichting Lirafonds veel dank verschuldigd als zeer loyale en betrokken partners. De overgang naar de nieuwe situatie had niet soepeler kunnen verlopen, en dat is mede te danken aan hun onvoorwaardelijke steun aan de prijzen.’

De Gouden Strop en de Schaduwprijs maken vanaf dit jaar vast onderdeel uit van de CPNB-campagne Juni – Maand van het Spannende Boek. Deze campagne heeft tot doel spannende literatuur onder de aandacht van een breed lezerspubliek te brengen. 

Het Lirafonds wenst het NGM, de Gouden Strop en de Schaduwprijs een gouden toekomst met de CPNB als nieuwe partner en dankt RDC/The Read Shop voor de altijd collegiale samenwerking.

RV