editie 34 / mei 2011

Ximon: Website voor Nederlandse films en tv-series online

Recent is Ximon.nl, de website om Nederlandse films, documentaires en televisiedrama’s te kijken, gelanceerd. De nieuwe online videoservice biedt een omvangrijke catalogus film en tv in hoge kwaliteit aan via internet.

Ximon: Website voor Nederlandse films en tv-series online  Ximon.nl gaat van start met ruim 500 uur aan video. De collectie omvat historische werken die terug gaan tot begin vorige eeuw, van Majoor Frans (1916) en Dorp aan de Rivier (1958) tot hedendaagse succesfilms als Zwartboek (2006) en Kan Door Huid Heen (2009). Met titels als Alleman (1963) en Carmen Meets Borat (2008) komen ook de liefhebbers van documentaires bij de video-website aan hun trekken.

De gehele catalogus is op ieder gewenst moment, tegen betaling, te bekijken via www.ximon.nl. Om een film te kijken bij Ximon betaal je voor het overgrote deel van de catalogus tussen de €0,99 en €3,50. Alleen de meest recente titels, die net uit de bioscoop komen, kosten €4,95. Je kunt de film na betaling 48 uur onbeperkt kijken.

Naast het bekende 'pay-per-view' model biedt Ximon als eerste de mogelijkheid om zogenoemde collecties te huren. Een collectie is een digitale filmbox waarmee je tegen een korting (die kan oplopen tot 50%) een verzameling films of een tv-serie kunt huren. Onder de ruim 40 collecties die bij Ximon al verkrijgbaar zijn, bevinden zich bijvoorbeeld de Jaren ’70 Collectie en de Gouden Film Collectie.

De Nederlandse film- en televisiemakers spelen een prominente rol binnen het platform. Ximon creëert voor zo veel mogelijk makers en acteurs een eigen pagina. Op deze gepersonaliseerde pagina zijn alle producties waar deze persoon bij betrokken is geweest eenvoudig terug te vinden.

Ximon.nl is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten. Het initiatief komt voort uit het nationale digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst. Het streven is om in de komende vijf jaar het overgrote deel van alle Nederlandse film-, televisiedrama- en documentaireproducties beschikbaar te maken via Ximon.

Lira is actief bij dit initiatief betrokken. Samen met andere collectieve beheersorganisaties heeft Lira gedurende enkele jaren deelgenomen aan het gecompliceerde contractuele overleg waarbij ook regisseurs, acteurs, muziekcomponisten, producenten etc. waren betrokken, met de bedoeling om vergoedingen vast te stellen en die na incasso langs collectieve weg onder rechthebbenden te verdelen.