editie 34 / mei 2011

Woutertje Pieterse prijs 2011

De taal was de winnaar op de feestelijke middag rondom de Woutertje Pieterse Prijs, de taal en schrijver Benny Lindelauf, die zijn jeugdboek De hemel van Heivisj (Querido) bekroond zag met een oorkonde en € 15.000.

Woutertje Pieterse prijs 2011  
De taal was mede winnaar omdat Lindelauf ons kennis liet maken met het Limburgs, ook gebruikt in de roman, dat schitterend klinkt als het gezongen wordt. Begeleid door Liselore Strijdhorst op accordeon zong Lindelauf over ‘De Maas in de Wintjer’en over Jessy (‘ich mis dich, kom thoes’). Wie het nog eens wil beluisteren kan terecht op de site van de Woutertje Pieterse Prijs.

De jury, Karel Berkhout, Frank Groothof, Kees ’t Hart, Suzanne Hertogs en Annemie Leysen, prees het boek als volgt: ‘een magistrale ode aan de vertelkunst... Het koestert je genereus in een warm familienest, het betovert je onweerstaanbaar met zijn magische, haast mythologische sfeer, het maakt je veel wijzer in een stuk vaderlandse geschiedenis, het neemt je mee naar het hoofd en het hart van een opgroeiend meisje, én het laat je rondstruinen op de weggetjes en straten van een provinciaal stadje en in de huizen van de bizarre bewoners.’ Het boek is niet alleen meerstemming maar behelst ook meerdere genres. ‘Een streekroman, een familiesaga, een oorlogsverhaal, een coming-of-age-boek, een magisch-realistische roman, ’ noemde voorzitter Groothof De hemel van Heivisj.

Door de muziek en het juryrapport was ik dubbel overtuigd om het boek te gaan lezen. Het verhaal over Fing, een jong meisje uit een arm Limburgs gezin dat graag lerares wil worden, maar door armoede en de trots van haar oma, van school moet en vervolgens als betaald vriendinnetje dient voor het gevluchte Joodse meisje Liesl, is schitterend geschreven en inderdaad magisch.

Begeeft u zich dus ook naar de boekhandel en reis af naar Sljambams Sahara, het huis De Negen Open Armen en de wereld van Fing en het paard Heivisj. U doet uzelf en uw kinderen er een groot plezier mee.

Op de website www.woutertjepieterseprijs.nl vindt u de lezing van Lisa Kuitert, o.a. over het e-book, de voordracht van het juryrapport door Frank Groothof, het optreden van Benny Lindelauf en het 'Rooverslied' uitgevoerd door Fay Lovsky.

TB