editie 42 / december 2013

Uitreiking Lira Scenarioprijs 2013

Op donderdag 12 september jl. is voor de elfde maal de Lira Scenarioprijs in het West-Indisch Huis in Amsterdam uitgereikt. De Lira Scenarioprijs werd in 2013 uitgereikt aan de schrijver(s) van het beste scenario in de categorie historisch Nederlands televisiedrama dat tussen 2009 en 2012 voor het eerst op televisie werd uitgezonden.

Uitreiking Lira Scenarioprijs 2013

De drie genomineerden voor de Lira Scenarioprijs 2013 waren: 

- Ger Beukenkamp en Hans Hylkema voor Den Uyl en de affaire Lockheed (2010, VARA). Driedelige televisieserie over de Lockheedaffaire. Die affaire ontstond in 1976 toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed.

- Alma Popeyus en Hein Schütz voor Eileen (2011, VPRO). Tweedelige dramaserie die is geïnspireerd op het verhaal van de FARC-strijdster Tanja Nijmeijer. Nijmeijer is een studente uit Groningen die zich aansluit bij de guerrillabeweging FARC om te vechten voor de rechten van de arme en de verdrukte bevolking in Colombia.

- Paula van der Oest en Maarten Lebens voor Moeder, ik wil bij de revue (2012, Omroep MAX). Achtdelige dramaserie rond liedjes van Wim Sonneveld. De serie vertelt het verhaal van een jonge kolenboer die in de jaren vijftig naar de stad verhuist, omdat hij droomt van een leven bij de revue.

Voorafgaand aan de bekendmaking en prijsuitreiking vond er een interview met de genomineerden plaats en werd traditiegetrouw de Lira lezing voorgedragen.

foto's: Taina Bagmeijer

Voorprogramma

Jacqueline Zirkzee (journaliste en auteur van historisch getinte romans) interviewde de schrijvers van de drie genomineerde producties over het thema ‘research voor historisch drama’ – het onderzoek voor en tijdens het schrijfproces. Uit het interview bleek, dat doorgaans de financiële middelen de concessies bepalen die nu eenmaal moeten worden gedaan. Daarbij is het, zo vonden de geïnterviewden, onder omstandigheden ook geoorloofd om historische gebeurtenissen enigszins te manipuleren voor het dramatische effect, mits het geheel geloofwaardig blijft. 

De Lira lezing werd dit jaar door journaliste, auteur en presentatrice Hanneke Groenteman verzorgd en ging over haar haat/liefde verhouding met de televisie. Groenteman is een alleseter die op moet passen dat zij niet alles consumeert wat haar wordt voorgeschoteld: van Help, mijn man is klusser! tot en met Het Filosofisch Kwintet. Een ingewikkelde relatie die zij in de lezing probeerde te ontrafelen. 

 

Bekendmaking door jury

De jury van de Lira Scenarioprijs 2013 bestond naast voorzitter Job Cohen uit Marieke van der Pol (scenario- en fictieschrijver), Willem Capteyn (scenarioschrijver), Walter van der Kooi (televisierecensent) en Eddy Terstall (filmmaker). 

Juryvoorzitter Cohen las het verslag van de bevindingen van de jury voor en maakte aansluitend bekend dat Ger Beukenkamp en Hans Hylkema de Lira Scenarioprijs 2013 hadden gewonnen. De winnaars ontvingen samen een geldbedrag van € 15.000,-. 

De jury zei onder meer over Den Uyl en de affaire Lockheed

“[…] Een geslaagde dans op het dunne koord tussen feit en fictie. […] Knap ook de mix van ernst, spanning (ondanks vaststaande afloop) en humor. […] Dat de kinderen Den Uyl na de preview verklaarden dat het niet klopte maar wel waar was, is tekenend.” 

Meer informatie en het complete juryrapport is te vinden op www.lirascenarioprijs.nl