editie 39 / januari 2013

Ximon

Begin april 2011 is Ximon.nl, een online videoservice met een omvangrijke catalogus van Nederlandse films, documentaires en televisiedrama’s, gelanceerd. Ximon is een initiatief van EYE Film Instituut Nederland, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de Filmproducenten Nederland. Het initiatief komt voort uit het nationale digitaliseringproject Beelden voor de Toekomst.

Als Video-On-Demand (VOD) aanbieder hanteert Ximon verschillende betalingsmodellen voor de consument. Kijkers kunnen kiezen voor pay-per-view en een film of aflevering van een serie op ieder gewenst moment tegen betaling van een bedrag tussen de € 1,50 en € 4,95 bekijken via www.ximon.nl. Daarnaast biedt Ximon een prepaid optie, waarbij kijkers een tegoed kunnen aanschaffen dat enkele jaren geldig blijft en dat ten opzichte van de pay-per-view-prijzen korting biedt. Ook een abonnement behoort tot de mogelijkheden: voor € 9,50 per maand kan een consument duizenden films en series bekijken op het apparaat van zijn keuze (TV, PC, iPad of mobiele telefoon), waar en wanneer hij maar wil.

Lira heeft, samen met andere rechtenorganisaties Buma (componisten en tekstdichters), Vevam (regisseurs), Norma (acteurs) en Sekam Video (producenten) een overeenkomst met Ximon gesloten waarmee een deel van opbrengsten terugvloeit naar makers en uitvoerend kunstenaars. De overeenkomst met Ximon is de eerste overeenkomst met een aanbieder van VOD-diensten. Samen met de andere betrokken rechtenorganisaties van makers en uitvoerend kunstenaars is Lira in gesprek met andere VOD-aanbieders over collectieve vergoedingen.

Inmiddels heeft Lira de eerste vergoedingen ontvangen van Ximon. Gezien de hoogte van het ontvangen bedrag, nog geen tweehonderd euro, hebben wij ervoor gekozen om de incasso over 2011 toe te voegen aan de kabelincasso en op die manier te verdelen. Een titelspecifieke uitkering van zo’n luttel bedrag over meer dan duizend titels zou in deze fase verhoudingsgewijs onaanvaardbare kosten met zich mee brengen.

Ximon bouwt verder aan de catalogus en de mogelijkheden om de filmwerken via verschillende apparaten te bekijken. Lira houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten. Zodra het niveau van de totale VOD-incasso dat toelaat, zal Lira zich beraden op individuele uitkeringen per titel.

HV