editie 37 / mei 2012

Woutertje Pieterse Prijs 2012

'Moet kinder- en jeugdliteratuur toegankelijk zijn?' was de terugkerende vraag bij de uitreiking van de 25e Woutertje Pieterse Prijs en de viering van zijn vijfentwintigjarige jubileum. De verschillende sprekers reageerden op klachten uit de pers dat de jury te vaak had gekozen voor te moeilijke boeken, maar zochten daarin gelukkig eerder de nuance op dan de polemiek.

Woutertje Pieterse Prijs 2012

Een goed voorbeeld daarvan was de lezing van Edward van de Vendel, waarin hij stelde dat we vooral beide kanten op moeten blijven kijken, dus zowel naar de toegankelijke veelgelezen boeken als de boeken waar kinderen wat meer moeite voor moeten doen, waarbij we 'kinderen niet zien als een kuikenversie van volwassenen'.

Vanwege het jubileum was er besloten om, naast de reguliere uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, uit alle winnaars tot dan toe de vijf beste met een oorkonde te bekronen. Die eer was bestemd voor Imme Dros, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Wim Hofman en Benny Lindelauf.  Zij werden benoemd tot de 'rovershoofden'.

25e WPP-prijs

De vijfentwintigste Woutertje Pieterse Prijs ging naar Driedelig paard van Ted van Lieshout, een boek dat geprezen werd als 'verbluffend origineel, knap, dwars en meeslepend.' Driedelig paard bevat poëtische verhalen, die door van Lieshout blokgedichten worden genoemd. Van verschillende voorwerpen maakte van Lieshout collages, die hij tot beeldsonnetten doopte. Zo 'schrijft' hij bijvoorbeeld in 14 regels van 10 een lepelsonnet, waarnaast hij een tekst plaatst, waarin lepels klagen over het feit dat ze 'op één hoop gegooid worden met de vorken.'

Vervolgens bevat Driedelig paard een aantal tips over hoe kinderen zelf een beeldsonnet of een blokgedicht kunnen schrijven. U kunt het zelf ook eens proberen, bijvoorbeeld met een verzameling half opgerookte sigarettenpeuken, mobiele telefoons of belastingenveloppen. De tekst ernaast moet een beetje op een brief lijken, maar de aanhef en de afzender moet u weglaten. Of u het toegankelijk maakt of niet, mag u zelf weten. 

TB

Zie ook: 
http://web.me.com/tavanlieshout/Ted_van_Lieshout/Ted.html
http://www.woutertjepieterseprijs.nl/