editie 37 / mei 2012

E-books voor en door auteurs

Het aanbod van Nederlandstalige e-books stijgt snel. Steeds meer uitgevers brengen titels uit als e-book en het modelcontract voor literaire werken is in 2011 uitgebreid met een e-book licentie

E-books voor en door auteurs

E-book platforms

Als uw uitgever uw e-book uitbrengt, dan hoeft u zich niet bezig te houden met zaken als vormgeving, promotie, distributie en verkoop. Natuurlijk kunt u als auteur de verkoop een handje helpen door bijvoorbeeld signeersessies en via social media. Maar wat te doen als u als auteur zelf uw e-book wilt uitgeven in eigen productie, met eigen promotie en eigen verkoopkanalen? 

Onderschat de rol van uw uitgever niet: een professionele uitgave vraagt veel tijd en inzet. Toch zoeken auteurs steeds vaker naar mogelijkheden om  zelf de uitgave van hun e-book ter hand te nemen. Lira deed een klein onderzoekje en zette een paar mogelijkheden voor u op een rijtje, zonder daarbij te willen streven naar volledigheid. Een willekeurige greep uit het aanbod dus.

 

Boenda.nl

Boenda is opgericht vanuit de gedachte dat het voor auteurs mogelijk moet zijn om op eenvoudige wijze zelf boeken te verkopen. Boenda vraagt geen exclusiviteit van de auteur. Hierdoor heeft u als auteur de vrijheid om met meerdere organisaties verkoopafspraken te maken. Bovendien mag u zelf de verkoopprijs bepalen.

Boenda biedt daarnaast vooral voor beginnende auteurs tal van mogelijkheden om ervaring op te doen. Het platform koppelt vraag en aanbod. Zo is het mogelijk om via Boenda.nl in contact te komen met redacteuren, designers en PR-medewerkers. Boenda.nl opereert alleen op de digitale boekenmarkt. Het uitgeven en verkopen van een gedrukt boek is niet mogelijk. Maar via Boenda.nl kunt u wel in contact komen met een uitgever die een gedrukte versie van uw boek wil aanbieden.
 

Pumbo.nl

De website van Pumbo is één van de meest overzichtelijke websites op gebied van het maken en verkopen van (e)books. Een belangrijk verschil met andere platforms is de mogelijkheid tot Printing on Demand. Dit maakt het mogelijk om ook gedrukte boeken zelf uit te geven. Het is via Pumbo op eenvoudige wijze mogelijk om zowel een e-book als hardcopy exemplaar te maken. Daarnaast kan het boek ook via Pumbo.nl verkocht worden. Hierbij kunt u zelf de verkoopprijs bepalen.

 

iBookstore

Apple kondigde begin 2012 het nieuwe product iAuthor aan. iAuthor is een app die gebruikt kan worden om zelf e-books te maken. De app wordt gratis aangeboden door Apple. Via de iBookstore kunt u uw e-book digitaal verkopen. Apple claimt daarbij exclusiviteit voor de extensie .ibooks. E-books met de extensies .epub of .pdf mogen ook via andere kanalen dan de iBookstore verkocht worden.

Het gebruik van de iBookstore is niet zo eenvoudig. Zo moet een Amerikaans Tax-ID worden aangevraagd en worden boeken (of apps) die via iTunes of de iBookstore worden aangeboden, eerst gekeurd op kwaliteit. Daarnaast moet u zichzelf bij Apple melden als schrijver en bent u verplicht uw creditcardnummer op te geven.

 

Nieuwe kansen?

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die auteurs vandaag de dag ter beschikking staan. Tal van platforms bieden de mogelijkheid om via internet uw e-book te produceren en aan te bieden. De kosten en commissiepercentages en de voorwaarden ten aanzien van exclusiviteit verschillen nogal. Beginnende schrijvers kunnen bovendien niet overal terecht. Toch mag de verwachting zijn dat het e-book en het internet op korte termijn aan schrijvers kansen bieden die voorheen niet bestonden.

SG