editie 20 / september 2006

Gouden Strop 2006

De Gouden Strop, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is dit jaar op 21 juni uitgereikt aan Charles den Tex (1952) voor De macht van meneer Miller. De Gouden Strop is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en werd dit jaar voor de twintigste keer toegekend. De prijs wordt onder meer gesponsord door LIRA en is bedoeld om de Nederlandstalige misdaadroman te promoten, die nog niet zo lang geleden ten onder dreigde te gaan in de vloed van Engelstalige spannende boeken.

Van de 49 titels van de longlist waren er op 30 mei, tijdens de opening van de ‘maand van het spannende boek’ in het Bimhuis in Amsterdam, al vijf genomineerd voor de prijs. Dat waren De Cassandra Paradox van Willem Asman, Vals beeld van Elvin Post, De hand van God van Tomas Ross, Het diepe water van Felix Thijssen en – uiteraard – het winnende boek van Charles den Tex. Opvallend is dat vier van de vijf genomineerden vroegere prijswinnaars zijn. En dat er helaas geen enkele vrouw bij is.

Het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfond (NLPVF), dat Nederlandse literatuur in het buitenland actief promoot, brengt een speciale Engelstalige brochure uit – Crime Writers from Holland and Flanders - waarin de vijf genomineerde auteurs van dit jaar worden gepresenteerd.  Tijdens belangrijke boekenbeurzen als de Frankfurter Buchmesse en de London Bookfair wordt deze aangeboden aan buitenlandse uitgevers.

Tijdens dezelfde bijeenkomst werd ook de bijzondere uitgave Doorgeladen gepresenteerd, een spannende bundel misdaadverhalen van (bijna) alle eerdere winnaars van de Gouden Strop, die bij De Bezige Bij is verschenen ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van de prijs.

Over De macht van meneer Miller zei juryvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven tijdens de uitreiking in Het Gemaal dat het boek getuigt van: “… de zeldzame combinatie van een onberispelijke stijl, de invoelbaarheid van de gevaren waarmee de hoofdpersoon zich geconfronteerd zit, de spanning en ondanks alles, het onverminderde vermogen van de held tot relativering…” Charles den Tex heeft een eigen subgenre in de misdaadroman ontwikkeld: de bedrijfsthriller, mede op grond van zijn uitgebreide ervaring in het bedrijfsleven. De macht van meneer Miller is zijn vijfde boek Hoofdpersoon Michael Bellicher is niet alleen getuige van een moord, maar komt ook een wereldwijd complot op het spoor om de kennis die in onze computers ligt opgeslagen te vervangen door een nieuwe virtuele werkelijkheid, waarmee de betrokken individuen en bedrijven in politieke zin hun voordeel kunnen doen. De jury bestond, naast Jeltje van Nieuwenhoven, uit Hans Knegtmans (recensent), Kim Moelands (o.a. redacteur Crimezone.nl), Han Pfann (boekhandelaar) en Anne Versloot (recensent en eindredacteur van de Detective- en Thrillergids in Vrij Nederland).

Charles den Tex ontving de prijs van 10.000 en een beeldje van Judith Vásquez. Verschillende sprekers feliciteerden hem, onder wie de Minister van Justitie Donner in een geestige videoboodschap, en Marjan Berk namens LIRA. De uitreiking werd besloten met een feestelijk glaasje op het winnende boek en de misdaadliteratuur in het algemeen.

NVM