editie 36 / december 2011

Gezocht: leenrechthebbende schrijvers en vertalers (of hun erven)

Medewerkers van Stichting Lira zijn continu op zoek naar schrijvers en vertalers voor wie nog leenrechtgelden uit het verleden beschikbaar zijn. Naar hen wordt gezocht via uitgevers, digitale sociale media, blogs, websites enzovoort. Desondanks blijven er altijd rechthebbenden over van wie we onvoldoende gegevens hebben om gelden aan hen uit te keren.

Op onze zoektocht naar adressen van auteurs, vertalers, bewerkers en samenstellers (of hun erven) wier titels worden uitgeleend door Nederlandse openbare bibliotheken, valt gelukkig regelmatig via internet een e-mailadres te achterhalen, heeft iemand een eigen website of valt er een werkgever te vinden. Zo kunnen we iemand, al dan niet via een omweg, op het bestaan van Stichting Lira wijzen.

Helaas zijn er echter nog vele rechthebbenden bij wie een zoektocht op het internet weinig soelaas biedt, en waar het boek dat zij geschreven of vertaald hebben, de enige leidraad blijft waar wij op af kunnen gaan.

Uitgevers zijn gelukkig vaak bereid adressen die bij hen bekend zijn, door te geven, en zij worden dan ook regelmatig door ons geraadpleegd. Zij hebben echter niet altijd gegevens van de gezochte personen meer, of de adressen zijn niet meer actueel.

Wij roepen daarom graag uw hulp in. Niet alleen via dit Bulletin, maar sinds enige tijd sturen wij onze ‘gezocht’ lijst ook digitaal via Twitter de wereld in. Wij hopen daardoor nog meer rechthebbenden te kunnen bereiken. Wilt u ons hierbij helpen? Volgt u ons dan op www.twitter.com/stichtinglira en zegt het voort.

Lira keert met terugwerkende kracht tot 2007 leenvergoedingen uit. Veel uitgeleende genres zijn o.a. kinderboeken, kasteel- en doktersromans, misdaadromans, hobbyboeken, kookboeken en stripboeken.

Voor de gezochte rechthebbenden in bijgaande lijst staat er geld gereserveerd. Dus kent u het adres van een of meer van deze Nederlandse of Vlaamse auteurs of vertalers (of hun erven), of heeft u een tip waar we meer over hen te weten zouden kunnen komen, mailt, schrijft of belt u Lira dan a.u.b.: e-mail lira@cedar.nl; telefoonnummer 023 799 7806

Ook als u mensen kent die niet op bijgaande lijst staan, maar wier werk wel in de Nederlandse openbare bibliotheken uitgeleend wordt, nodigen wij hen van harte uit contact met ons op te nemen via ons emailadres of telefoonnummer, of een kijkje te nemen op onze website: www.lira.nl.

Wij hopen weer van u te horen. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking.

OvdT

Gezocht:

Biesta, Nelleke
Boeringa, Fritz
Boven, Kor
Debroey, Lutgart
Dirkx, Johan
Droste, Flip G.
Elias, Guido
Engel, Jacques
Fricke, Gerbien
Gielissen, Petra
Goos, Marluce
Hermans-de Roos, A.E.
Hollander, Trudy
Hommes, Els
Hunink, Vincent
Jansen, Geert Jan
Jooris, Ann
Kessel, Elisabeth van
Keus, C.
Koreman, Cor
Kröner, Jack
Lameer, Jan Karel
Massa-Hansma, Margreeth
Metzmeyer, Catherine
Naber, Geurt
Poort, Johan
Reekers, Rob
Reitsma-Bakker, Moonje
Rijnders, Jos
Ruijs, Marie-Christine
Schilders, Margaret R.
Schoone, J.P.
Spiering, Kees
Staal, Louise
Stam, Henk
Stap, Ton van der
Tennant, Mieke
Tholema, A.C.
Tiggeler, Eric
Till, Hannie van
Velsen, A.C van der
Vermeys, John M.
Vervoort, Jan
Volbeda, Jacob
Weel, Rosalinda
Werkman, Hans
Wijk, Johan van
Wilkeshuis, Cornelis
Witte, Koen De