editie 25 / april 2008

Woutertje Pietertje Prijs 2008

Op donderdag 13 maart 2008 werd in de Amsterdamse Balie voor de éénentwintigste keer de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro. De jury stond onder leiding van Femke Halsema, fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer, en werd verder gevormd door Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Irma Boom, ontwerper en Joke Linders, docent jeugdliteratuur, criticus en biograaf.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek dat tussen 1 januari en 31 december van het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is verschenen. De boeken worden niet alleen beoordeeld op taal en inhoud, maar ook op illustratie en vormgeving. Eén blik op de lijst prijswinnaars sinds 1988 is genoeg om te weten welk een eer het is de Woutertje Pieterse Prijs te krijgen.

Lezing, juryrapport en prijswinnaar

Na het welkomstwoord door bestuursvoorzitter Marja Käss hield Marita Mathijsen de Woutertje Pieterse Lezing 2008, onder de titel ‘Woutertjes model. De betekenis van Woutertje Pieterse voor de Nederlandse (jeugd)literatuur’. Daarna las juryvoorzitter Femke Halsema het juryrapport voor en maakte na eervolle vermeldingen voor onder meer Jan de Leeuw (Rode sneeuw) en Truus Matti (Vertrektijd) de winnaar bekend: Hans Hagen met zijn boek Verkocht, over het jongetje Yaqub dat op vierjarige leeftijd door zijn arme ouders wordt verkocht aan een rijke sjeik in Dubai, die hem onder dwang tot kamelenjockey opleidt. Wat volgt is in de woorden van de jury ‘een indrukwekkend avontuur met ontberingen, eenzaamheid en kleine-jongetjes-moed’, geïllustreerd door Philip Hopman, die ‘de dagelijkse werkelijkheid van stof, zweet en viezigheid nog dichterbij brengt’.

Na de prijsuitreiking was als altijd het Rooverslied te horen, ditmaal gezongen door Ricky Koole, begeleid door Eric van Dijsseldonk en Wouter Planteijdt (tevens componist van deze uitvoering).

Afgelopen jaar, ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de prijs, heeft de Volkskrant gedurende acht weken - onder de naam Schatkist van de jeugdliteratuur. Acht winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs - nog eens afzonderlijk een reeks bekroonde titels uitgebracht. De Volkskrant en de Stichting Woutertje Pieterse Prijs maakten de selectie en Uitgeverij Querido produceerde de serie.

Om het basis-en voortgezet onderwijs aan te moedigen de boeken op school te bespreken zijn er (door Lieke van Duin en Jos van Hest) met steun van de Stichting Lezen bij elk van de 8 titels uit de 'schatkist' lessuggesties geschreven, een initiatief dat inmiddels bij Verkocht is voortgezet.

Ga voor informatie naar www.woutertjepieterseprijs.nl, waar u onder meer alle juryrapporten aantreft. Ook kunt u geluidsopnamen van Woutertje Pieterse Lezingen en uitvoeringen van het traditionele Rooverslied beluisteren, en foto’s van verschillende prijsuitreikingen bekijken.

De Woutertje Pieterse Prijs werd ook in 2008 door het Lira Fonds gesponsord.

RV