editie 25 / april 2008

Gezocht: leenrechthebbende schrijvers en vertalers (of hun erven)

Allereerst willen de medewerkers van Stichting Lira u, de lezers van het Lira Bulletin, weer hartelijk bedanken voor de vele reacties op de vorige rubriek 'GEZOCHT'. Erg fijn dat u elke keer de moeite neemt om te reageren.

Door uw tips hebben wij weer een groot aantal gezochte auteurs en vertalers (of hun erven) uit de lijst van Bulletin 30 kunnen opsporen, waardoor Lira deze rechthebbenden weer kan verblijden met een beduidend bedrag aan leenrechtvergoeding, variërend van enkele honderden tot duizend euro of meer.

Wij blijven actief op zoek naar adressen van auteurs en vertalers, bewerkers en samenstellers (of hun erven) wier titels worden uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken. We hebben hiertoe o.a. contacten gelegd met uitgeverijen: wij vragen ze onze aanmeldingsformulieren te verspreiden en zij helpen ons ook vaak aan de juiste adressen. Maar wanneer het om personen gaat die in de jaren tachtig of negentig geschreven of vertaald hebben, zijn de adresgegevens daar vaak niet meer te achterhalen en daarom roepen wij dan ook graag weer de hulp van u als lezer in.

Lira keert met terugwerkende kracht (tot inmiddels drie jaar terug) uit, vaak ook nog voor (populaire) titels uit de jaren tachtig. Veel uitgeleende genres zijn o.a. kinderboeken, kasteel  en doktersromans, misdaadromans, hobbyboeken, kookboeken, stripboeken.

Er staat wederom een groot bedrag   variërend van enkele honderden euro's tot duizend euro of meer  aan leenrechtvergoeding gereserveerd voor de gezochte rechthebbenden in bijgaande lijst. Dus kent u het adres van een of meer van deze Nederlandse of Vlaamse auteurs of vertalers (of hun erven), of heeft u een tip hierover, mailt, schrijft of belt u Lira dan a.u.b.:

e-mail: lira@cedar.nl; telefoonnummer 023 7997806

Oude adressen zijn ook welkom, want hiermee kunnen wij dan weer verder speuren bij gemeentearchieven en het centraal bureau voor genealogie.

Zegt het voort! Kent u mensen die weliswaar niet in bijgaande lijst staan, maar wier werk wel wordt uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken, dan kunnen zij Lira mailen (lira@cedar.nl), schrijven of bellen, of onze site bezoeken (www.lira.nl) voor een aanmeldingsformulier.

Wij hopen weer van u te horen: alvast bedankt voor uw medewerking.

OVDT & KV

Gezocht:

Achternaam Voorletter(s)/voorna(a)m(en)

AERTSEN  Ella 
BEEKMAN Ben J.
BEERS-BLOM Joke
BELIËËN Herman 
BOUWMEESTER Jacqueline 
BRINK-WESSELS N.M. 
BROUWER Cora 
D'HOLLANDER Peter 
FRANS Roger 
GERRITSEN Rob
HEMELRIJK Willy 
HENDRIKS Marjon 
HOLTHUIJSEN Dré 
HOOGENBOOM Sietske
HORST, ter Dorotea
HUL, van 't Yvonne
JONGERT Céline 
KAATS José
KAPPERT  Inge 
KLEUVER- VAN MANEN, de Conny 
KNOL Karolien 
KOOL Cora 
KUIPERS Hans
LEMMERS A.C.A. 
LIEBEEK Jeanet 
NAGEL, van der Mylène 
PLAS, van der Rob 
POPER Renate
RIJK, de Dirk 
ROMIJN Karel Hendrik
ROZENDAAL Frank 
RUYSBERGH Jan 
SCHELLEKENS Maarten
SIKKEL-SPIERENBURG Ciska 
SPITZERS Attie 
THOLEMA A.C. 
TROMMELMANS Jan 
TROMP H. 
TROMP-PALMER P. 
VAN DER MEIJ Joke 
VANDERAART John 
VENIS Erika 
VERBEEK Annemarie 
VERHAGEN Leida 
VERHOEF Marleen
VERSCHUREN Herman 
VISSER Toby
VORRINK J.W. 
WOUTERLOOD Diederik