editie 55 / oktober 2019

Controleer uw e-books

Sinds enkele jaren bevat Lira’s databestand niet alleen de gegevens van fysieke boeken, maar ook het overgrote deel van de in Nederland verschenen e-booktitels. Op Lira’s webportal zijn alle bij ons bekende gegevens over u en de door u geschreven werken opgenomen. U kunt deze te allen tijde inzien en indien nodig aanpassen en/of aanvullen.

Thuiskopievergoedingen voor e-books
Sinds 2017 keert Lira thuiskopievergoedingen uit aan schrijvers en vertalers van e-books. Voor de berekening van de vergoeding per titel, koopt Lira verkoopcijfers van Marktonderzoeksbureau GfK. Het budget dat per jaar beschikbaar is, wordt verdeeld over de verkopen van e-books.

Leenvergoedingen voor e-books
Vanaf 2019 gaat Lira ook vergoedingen uitkeren voor de uitleningen van e-books via de online bibliotheek. Voor de uitleningen van fysieke boeken, bestaat al decennia een goed werkend collectief systeem, waarbij Lira via Stichting Leenrecht de schrijversvergoedingen ontvangt voor uitleningen door openbare bibliotheken.

Met de ondertekening van het Convenant e-lending zal Lira voortaan niet alleen voor fysieke boeken, maar ook voor e-books de leenvergoedingen verdelen onder schrijvers en vertalers. Meer achtergrondinformatie vindt u hier in deze editie van Lira Nieuws.

Controleer uw werken
Bent u schrijver of vertaler van een e-book dat is verkocht in Nederland of is uitgeleend door de online bibliotheek? Maar ziet u dat e-book niet terug in Lira’s online portal? Dan kunt u uw werk met ISBN-nummer aan Lira opgeven via het contactformulier op de portal of via email: lira@cedar.nl. Wij raden aan om uw gegevens en werken regelmatig te controleren, zodat de verdelingen door Lira correct en snel kunnen worden uitgevoerd.