editie 55 / oktober 2019

Woorden verbinden tijdens het Read My World Festival

De zevende editie van Read My World nam ons dit jaar mee naar literair Marokko. In de intieme zaal van de Tolhuistuin in Amsterdam bracht de liefde voor het schrijven twee werelden samen. Daar bleek weer eens dat woorden kunnen verbinden en grenzen laten vervagen.

Woorden verbinden tijdens het Read My World Festival

Optredens van onder meer Widad Mjama zorgden voor een gezellige sfeer | Foto: Jan Boeve

Wethouder Touria Meliani opende de avond met een klassiek liedje van Oum Kheltoum, een beroemde en zeer geliefde zangeres uit het Midden-Oosten. Al snel zong het publiek met haar mee. Volgens Meliani zijn de verhalen die we elkaar vertellen even belangrijk als ademen. Ze laten ons een kijkje nemen in geschiedenis en het erfgoed van de ander en kennismaken met delen van de wereld die we nog niet kennen.

Feminisme en literatuur
Twee succesvolle schrijvers uit Marokko zorgen voor de rode draad door het festival. Fedwa Misk (journalist en feminist) en Mahi Binebine (schrijver en beeldend kunstenaar) leggen aan het publiek uit waarom zij deelnemen aan dit festival en welke schrijvers zij hebben uitgenodigd op dit festival. Waar Fedwa Misk schrijvers met een feministische invalshoek de kans wil bieden om bekendheid te verwerven, focust Mahi Binebine op schrijvers die zowel in de spotlights als meer op de achtergrond opereren en zich volledig aan het schrijven hebben gewijd. Het resultaat is een interessante en vooral diverse kijk op cultureel Marokko door de ogen van dichters, auteurs en journalisten.

Literair eerbetoon en relevante kwesties
Read My World is volgens de organisatoren geen beschouwing over de gesteldheid van de Marokkaanse literatuur, maar een eerbetoon aan talentvolle auteurs, dichters en journalisten van Marokkaanse komaf. De opening van de wethouder en het betoog van Fedwa Misk lieten echter zien dat er op het festival ook relevante maatschappelijke kwesties aangekaart werden. Thema’s als feminisme, seksualiteit en vrijheid bijvoorbeeld, kwamen in het programma meerdere malen ter sprake. Verbinding en saamhorigheid zijn juist waardevol in deze tijd waarin individualisme en vervreemding dominant lijken te zijn. De schrijvers op dit festival lieten duidelijk zien dat de literatuur een mooie manier is om nader tot elkaars werelden te komen.

Het festival is een eerbetoon aan talentvolle Marokkaanse schrijvers, dichters en journalisten

Diverse thema’s
In het Writers Café lazen schrijvers voor en werden geïnterviewd door Fedwa Misk en Karima Ahdad. Waar de één zich voornamelijk richt op gedichten over ontmoetingen, schrijft de ander verhalen over gevoelige onderwerpen zoals discriminatie. Dankzij de diverse thema’s kreeg het publiek een kijkje in de schrijverswereld van Marokko.

Tussendoor creëerden de optredens van Othman el Kheloufi, Widad Mjama en Samira’s blues een uiterst gezellige sfeer waarbij het publiek het niet kon laten om mee te bewegen op het ritme. Hoewel de taal niet voor iedereen in het publiek te begrijpen was, bleek dat geen obstakel te zijn voor een mooie aftrap van het festival. Zoals Touria Meliani in haar toespraak al zei: ‘Words do matter’.

Nadia Jemaa

Het Read My World Festival is een door het Lira Fonds ondersteund evenement