editie 41 / september 2013

Nominaties Lira Scenarioprijs 2013

Juryvoorzitter Job Cohen heeft op 12 augustus 2013 de nominaties van de Lira Scenarioprijs 2013 bekend gemaakt.

Nominaties Lira Scenarioprijs 2013

De Lira Scenarioprijs vertegenwoordigt een geldbedrag van € 15.000,- en is de grootste scenarioprijs in het Nederlands taalgebied. In 2013 wordt de Lira Scenarioprijs uitgereikt aan de scenarist(en) van het beste Nederlandse televisiedrama in de categorie historisch drama dat tussen 2009 en 2012 voor het eerst op de televisie werd uitgezonden.

De drie nominaties zijn:

Ger Beukenkamp en Hans Hylkema voor Den Uyl en de affaire Lockheed (2010, VARA)
Den Uyl en de affaire Lockheed is een driedelige televisieserie over de Lockheedaffaire. Die affaire ontstond in 1976 toen bleek dat prins Bernhard steekpenningen had aangenomen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed.

Alma Popeyus en Hein Schütz voor Eileen (2011, VPRO)
Eileen is een tweedelige dramaserie die is geïnspireerd op het verhaal van de FARC-strijdster Tanja Nijmeijer. Nijmeijer is een studente uit Groningen die zich aansluit bij de guerrillabeweging FARC om te vechten voor de rechten van de arme en de verdrukte bevolking in Colombia.

Paula van der Oest en Maarten Lebens voor Moeder, ik wil bij de revue (2012, Omroep MAX)
Moeder, ik wil bij de revue is een achtdelige dramaserie rond liedjes van Wim Sonneveld. De serie vertelt het verhaal van een jonge kolenboer die in de jaren vijftig naar de stad verhuist, omdat hij droomt van een leven bij de revue.

De jury van de Lira Scenarioprijs 2013 bestaat naast voorzitter Job Cohen uit Marieke van der Pol (scenario- en fictieschrijver), Willem Capteyn (scenarioschrijver), Walter van der Kooi (televisierecensent) en Eddy Terstall (filmmaker). De bekendmaking van de prijswinnaar vindt plaats op donderdag 12 september 2013 in het West-Indisch Huis te Amsterdam.