editie 35 / september 2011

Poetry International: paarse blaadjes in Rotterdam

Het Poetry International festival te Rotterdam kende dit jaar een nieuwe formule. Het festival begon midden in de week in plaats van in het weekend en bracht op de woensdagavond de traditionele festivalparade, waarbij alle dichters die aan het festival deelnemen zich voorstellen door middel van één gedicht.

Brockway Prize

Vroege bezoekers konden vooraf aan de parade de uitreiking van Brockway Prize bijwonen. Deze tweejaarlijkse prijs is ingesteld door het Nederlands Letterenfonds en is bedoeld voor poëzievertalers uit het Nederlands. Naamgever James Brockway vertaalde Nederlandse poëzie naar het Engels, waaronder werk van Rutger Kopland, M. Vasalis en Gerrit Achterberg. In 1966 werd hem voor zijn verdiensten als vertaler de Martinus Nijhoff Prijs toegekend en in 1997 ontving hij om dezelfde reden een ridderorde. Brockway liet na zijn overlijden in 2000 de helft van zijn nalatenschap na aan het Nederlands Letterenfonds. Met dit legaat worden vertalingen van poëzie uit het Nederlands gestimuleerd.
 

Spaans taalgebied

Dit jaar stond het Spaanse taalgebied centraal en werd de prijs van 5.000 euro gewonnen door dichter en vertaler Francisco Carrasquer Launed (1915) die onder andere werk van Cees Nooteboom, Lucebert en Remco Campert vertaalde. De laureaat kon wegens zijn hoge leeftijd helaas niet zelf aanwezig zijn, maar zijn zoon nam de prijs dankbaar in ontvangst, waarna een oud-leerling van de vertaler vertelde over het werk van Launed als dichter. Hij herinnerde zich de schitterende regel: ‘uit de inslag van een kogel een paars blaadje’. Een regel die zeer waarschijnlijk geïnspireerd werd door Launeds ervaringen tijdens de Spaanse burgeroorlog.

Er volgden ballet, speeches en bitterballen, maar vooral ook meer mooie regels tijdens het openingsprogramma ‘Loflied voor de Poëzieautoriteiten’, waaronder ‘de aarde is nog niet geschikt voor leven / de mens ook niet’ van de Tunesische dichteres Amina Saïd.
Als u meer van dit moois wilt horen en lezen, kunt u terecht op de volgende websites:

vimeo.com/poetryinternational (voor filmopnames van voordrachten en interviews)
www.poetry.nl (voor meer informatie over komende festivals en activiteiten van Poetry International, waaronder de Landelijke Gedichtendag).

TB