editie 35 / september 2011

De HULK en het essay – uitreiking Jan Hanlo Essayprijs 2011

Op 17 mei werd voor de twaalfde maal de Jan Hanlo Essayprijs uitgereikt, dit keer in het MC Theater op het Cultuurpark Westergasfabriek te Amsterdam. Eigenlijk ging het om de Jan Hanlo Essayprijzen, want er zijn er inmiddels drie, waarvan de belangrijkste de Jan Hanlo Essayprijs Groot is, waarmee een essaybundel kan worden bekroond. Naast de Jan Hanlo Essayprijs Groot is er de Jan Hanlo Essayprijs Klein, voor een ingestuurd essay van maximaal 2500 woorden en de Jan Hanlo Media-essayprijs, die ditmaal in het teken stond van het essay in stripvorm.

De HULK en het essay – uitreiking Jan Hanlo Essayprijs 2011

Initiatief

Het initiatief voor de Jan Hanloprijs werd genomen door Hanlo’s biograaf Hans Renders en BarBara Hanlo (achternicht van Jan Hanlo). Sinds 2001 is de Stichting LIRA hoofdsponsor van de Jan Hanlo Essayprijs. De Jan Hanlo Media-essayprijs wordt gesteund door het BKVB (Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst).

 

Winnaars

De Jan Hanloprijs Klein ging naar Mirjam Hommes voor haar essay 'Brein'. De jury roemde de stijl en de actualiteit van ‘Brein’ dat op geestige en kritische wijze handelde over de relatie van een gepensioneerde man met zijn verouderende brein en de manier waarop ouderen in onze samenleving worden behandeld.

Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen won de Jan Hanlo Essayprijs Groot voor Stil de tijd (Querido) een bundel waarin Hermsen schrijft en denkt over tijd, zowel over de huidige omgang met het begrip, waaronder onze ‘worsteling met het drukke dagelijks bestaan’, als over wat filosofen en andere denkers door de eeuwen heen over het begrip ‘tijd’ hebben beweerd en gedacht. De jury, Sigrid Bousset, Margot Dijkgraaf (voorzitter), Frans-Willem Korsten en Marja Pruis, prees Hermsen haar luchtige en toegankelijke stijl en de manier waarop ze ‘belezenheid koppelt aan het expliciet verwoorden van het schrijfproces’.

Uit de 42 inzendingen voor de Jan Hanlo Media-essayprijs, werd tekenaar Jeroen Funke gekozen als winnaar voor zijn strip ‘Spruitjes, bier, leverworst‘. De jury die naast Margot Dijkgraaf uit  Gijs Assmann, Peter ter Mors en Gert Jan Pos bestond, noemde de inzending van Funke een voorbeeld van hoe ‘ín een goede strip beeld en tekst heel ver uit elkaar kunnen lopen, maar elkaar ook kunnen aanvullen.’

Ter ere van de prijsuitreiking bracht componist en zanger en Tom America enkele van zijn bewerkingen van de gedichten van Jan Hanlo en stelde Stine Jensen in haar lezing op humoristische wijze een nieuwe essayvorm voor, namelijk de HULK, Het Ultra Korte Essay. Wellicht kunnen we volgend jaar daardoor een vierde prijs verwachten, namelijk de Jan Hanlo Essayprijs Mini. Sponsoren kunnen zich melden bij de stichting.

TB