editie 62 / maart 2022

Bsn en geboortedatum gevraagd

Op 1 januari 2022 trad een nieuwe wet in werking die Lira verplicht van alle schrijvers en vertalers die vergoedingen ontvangen hun burgerservicenummer (bsn) en geboortedatum te registreren. In de loop van dit jaar zal iedereen die inlogt op Lira’s portal deze gegevens verplicht moeten invullen.

Op grond van deze uitbreiding van de zogeheten ‘renseigneringsverplichting’ moet Lira vanaf 2023 ook geboortedata en bsn’s opgeven aan de Belastingdienst, samen met de uitbetaalde bedragen voor de IB47.

In voorbereiding hierop wordt het binnenkort mogelijk om je burgerservicenummer te registeren in Lira’s webportal. Je bsn bestaat uit negen cijfers en je kunt deze bijvoorbeeld in je paspoort of op je rijbewijs vinden. Geboortedata van Lira-relaties zijn soms al geregistreerd. Bij het controleren van je gegevens kun je je geboortedatum controleren, of toevoegen.

Heb je sinds halverwege 2020 niet meer ingelogd, dan moet je je na het inloggen eenmalig identificeren met iDIN. Dit om jouw en onze digitale veiligheid te kunnen garanderen.