editie 6 / december 2001

Jan Hanlo essay-prijzen

Op 16 oktober zijn in de Balie de Jan Hanlo Essayprijzen Groot en Klein uitgereikt. De winnaar van de Essayprijs Klein (voor een anoniem ingezonden ongepubliceerd essay) was al bekend, namelijk Pieter Hoexum voor zijn opstel Een Laocoon in het Rokin dat in het volgende nummer van Tirade zal worden gepubliceerd. Het voorgelezen fragment over het gevecht tussen een aalscholver en een paling in de vroege ochtend in het water van het verlaten Rokin klonk fascinerend. Lezen dus!

Voor de Essayprijs Groot waren drie genomineerden bekend gemaakt, te weten Matthijs van Boxsel met De Encyclopedie van de domheid; Tijs Goldschmidt met Oversprongen en Piet Meeuse met Oud Nieuws. Hugo Brandt Corstius hield de korte Jan Hanlo Essayprijslezing, waarin hij op Brandt-Corstiaanse wijze trachtte aan te tonen dat de voegwoorden "maar" en "want" eigenlijk identiek zijn. Een komische, op Jan Hanlo geïnspireerde entr'acte door studenten van de Rietveldacademie volgde en hield de spanning er nog even in. Daarna las Hans Renders, voorzitter van de jury, het juryrapport voor en maakte daarmee tenslotte de prijswinnaar bekend: Tijs Goldschmidt. De jury , die verder bestond uit Lien Heyting, Carel Peeters en Monica Soeting, loofde vooral "Goldschmidts oog voor de poëzie van de feiten" ofwel diens "toegepaste verbeelding", zoals de auteur zelf zijn poëtische non-fictie bij voorkeur noemt.

 

Beide winnaars ontvingen hun prijs uit handen van BarBara Hanlo, achternicht van de dichter en voorzitter van de Stichting Jan Hanlo Essayprijs, en werden tevens vereerd met een per zwarte motor aangevoerde trofee, ontworpen door Rietveldstudente Laura de Monchy: groene kaplaarzen, met in spiegelschrift op de zolen het opschrift: 'Ik ben de winnaar van de Jan Hanlo Essayprijs’

 

NVM