editie 44 / oktober 2014

Verzilver uw rechten!

Freelance journalisten

Begin november zullen freelancejournalisten die lid zijn van de FreeLancers Associatie (FLA) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) een brief krijgen van de FLA, de NVJ en Lira waarin aansluiting bij Lira wordt aanbevolen.

De rechten (en dus de vergoedingen) van freelance journalisten staan onder druk. Artikelen worden digitaal (her)gebruikt door bijvoorbeeld platforms als Blendle en door archiefinstellingen, zonder dat daar een vergoeding voor de freelance journalist tegenover staat. Tegelijkertijd proberen steeds meer uitgevers contractueel een rechtenoverdracht af te dwingen. Het is daarom belangrijk dat schrijvers hun digitale rechten bij Lira onderbrengen.

 

Aansluiting bij Lira

Als u ooit vergoedingen hebt ontvangen van Lira, betekent dat niet dat u bent aangesloten. Bent u voornemens om u aan te sluiten bij Lira, dan kunt u een aansluitingscontract opvragen door te bellen naar (023) 870 0202, te mailen naar lira@cedar.nl of door uw gegevens achter te laten op onze website.

Twijfelt u of u al aangesloten bent en of u de digitale rechten onder artikel III aan Lira heeft overgedragen, dan kunt u met uw relatienummer en wachtwoord op onze portal onder ‘Uw overeenkomsten met Lira’ controleren of u bent aangesloten en of u uw digitale rechten hebt overgedragen door te klikken op “overeenkomsten”.

DV