editie 40 / mei 2013

Een nieuwe laptop dankzij Kaspar Hauser. Woutertje Pieterse Prijs 2013

Uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs 2013

Een nieuwe laptop dankzij Kaspar Hauser. Woutertje Pieterse Prijs 2013

Een hulde aan A.F. Th. van der Heijden zou je niet snel verwachten tijdens de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek. Majo de Sadelaer, directrice van de Belgische stichting Lezen, bracht niettemin een eerbetoon aan deze auteur voor volwassenen door als titel voor haar lezing te kiezen voor 'Onder het donker de kleuren' waarmee ze knipoogde naar van der Heijdens Onder het plaveisel het moeras. De lezing die de Sadelaer als ondertitel 'Vetkrijtjes voor cultuuroptimisten' had meegegeven, pleitte met name voor een groter optimisme onder leesbevorderaars en schrijvers ten tijde van crisis en ontlezing, een tijd waarin we meer naar mogelijkheden zouden moeten kijken dan naar tegenslagen.
 

Kristien Dieltiens


Er was weinig tegenslag voor de Vlaamse schrijfster Kristien Dieltiens, die deze middag haar vijftigste boek Kelderkind, eerder winnaar van de West-Vlaamse Provinciale Prijs Letterkunde (2012), bekroond zag worden met de zesentwintigste Woutertje Pieterse Prijs, bestaande uit een oorkonde en € 15.000, mede mogelijk gemaakt door het LIRA Fonds. 

De jury, die naast voorzitter Hanneke Groenteman bestond uit Jaap Friso, Kees ‘t Hart, Vanessa Joosen en Leentje van Wirdum, was bij de oogst van het afgelopen jaar vooral gevallen voor boeken waarin 'kinderen worstelen met zichzelf omdat ze anders zijn of zich anders voelen' en roemde Kelderkind als een monument voor 'alle verstotenen en onzichtbaren'. Kelderkind, een historische jeugdthriller, over twee mismaakte mensen, van wie een de historische figuur Kaspar Hauser, werd geprezen als een boek 'dat genres overstijgt: het is een historische roman maar ook een psychologische thriller en een indringend coming of age verhaal met hier en daar magische elementen… De auteur zet een labyrint uit: een doolhof waarin de lezer kan ronddwalen en de weg kwijt kan raken om uiteindelijk weer het juiste pad te vinden. De puzzelstukjes van het grote raadsel worden langzaam in elkaar geschoven tot een kloppend geheel.'
 

Kelderkind 


In Kelderkind, dat zich grotendeels afspeelt in de eerste helft van de negentiende eeuw, in Duitsland, Hongarije en Frankrijk, volgen we Manfred, een jongen met een hazenlip die veel gepest wordt, en zijn vader en moeder op jonge leeftijd verliest, waarna hij zich aansluit bij het leger. Zijn verhaal wordt door Kristien Dieltiens knap en vooral spannend verweven met het verhaal van Kaspar Hauser, de historische figuur van wie we alleen weten dat hij tot zijn zestiende in een kelder leefde, op een plein werd achtergelaten en later werd vermoord, 'een verworpeling, niet door zijn uiterlijk maar door zijn anders zijn'.

Dieltiens dankte de jury en zei dat haar laptop uit de tijd van Lodewijk XIV nu eindelijk vervangen kon worden. Ze herinnerde zich het lezen van Nederlandse 'chicklit' tijdens haar jeugd, waarin 'tulband' werd gegeten, waar ze zich later pas van realiseerde dat het een chique woord was voor cake. Al voor ze haar eerste boek schreef, had ze de film 'Jeder für sich und Gott gegen alle - Kaspar Hauser' van Werner Herzog gezien en besloten dat ze graag een boek over Hauser wilde schrijven. Daar moesten eerst echter nog 'negenenveertig andere boeken' voor gemaakt worden.

Dat boek is er en ik raad u samen met de jury aan het te lezen. Misschien kan Dieltiens dan een stevige tas voor haar nieuwe laptop kopen en daarop nog vijftig prachtboeken schrijven.

TB

Voor meer informatie over de prijs, het juryrapport, de lezing van de Sadelaer, lesmateriaal en foto's:
http://www.woutertjepieterseprijs.nl/