editie 31 / mei 2010

Woutertje Pieterse Prijs

Op donderdag 4 maart 2010 werd in de Amsterdamse Balie voor de drie├źntwintigste keer de Woutertje Pieterse Prijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro en wordt sinds 1998 door de Stichting Lira ondersteund.

Woutertje Pieterse Prijs

De jury stond dit jaar onder leiding van Frank Groothof, theatermaker en artiest, en werd verder gevormd door Gerbrand Bakker, schrijver, vertaler en hovenier, Karel Berkhout, redacteur jeugdliteratuur NRC Handelsblad, Suzanne Hertogs, grafisch ontwerper en uitgever van het jongerenblad DUF, en Annemie Leysen, recensent jeugdliteratuur van de Belgische krant De Morgen.

De Woutertje Pieterse Prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een auteur van een oorspronkelijk

Nederlandstalig jeugdboek dat tussen 1 januari en 31 december van het jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is verschenen. De boeken worden niet alleen beoordeeld op taal en inhoud, maar ook op illustratie en vormgeving. Eén blik op de lijst prijswinnaars sinds 1988 is genoeg om te weten welk een eer het is de Woutertje Pieterse Prijs te krijgen.

Na het welkomstwoord door bestuursvoorzitter Marja Käss hield Bibi Dumon Tak onder de titel 'De opgejaagde pen' de Woutertje Pieterse Lezing 2010. Daarna las juryvoorzitter Frank Groot­hof het juryrapport voor en maakte na een reeks eervolle vermeldingen ten slotte de winnaar bekend: Carli Biessels met haar boek Juwelen van stras, de geschiedenis van een joods meisje dat onderduikt in het grote huis waarin de schrijfster ook zelf opgroeide en die misschien ook daardoor de 'ongelooflijk authentieke indruk' maakt waarvan de jury spreekt. 'Biessels schreef een delicaat oorlogsverhaal over "dingen die je niet moet willen weten of denken". Tegelijkertijd vertelt haar boek een universeel verhaal over een kind dat de wereld om zich heen niet begrijpt,' aldus de jury.

Na de prijsuitreiking was als altijd het Rooverslied te horen, ditmaal uitgevoerd door Daniël Samkalden, Thijs Cuppen (piano) en Peter Sambros (bas).

Lezing, juryrapport en Rooverslied zijn te lezen en beluisteren op http://www.woutertjepieterseprijs.nl/WPP/2010/uitreiking.htm.

Om het onderwijs aan te moedigen Juwelen van stras op school te bespreken, worden bij het winnende boek met financiële steun van de Stichting Lezen lestips gemaakt, ook dit jaar geschreven door Lieke van Duin en Jos van Hest. Het lesmateriaal is gratis toegankelijk op www.leesgoedplus.eu. Daarnaast zullen de lestips in juni in het tijdschrift Leesgoed verschijnen.

Ga voor extra informatie naar www.woutertjepieterseprijs.nl, waar u onder meer alle juryrapporten uit voorgaande jaren aantreft. Ook kunt u geluidsopnamen van Woutertje Pieterse Lezingen en eerdere uitvoeringen van het Rooverslied beluisteren, en foto's van verschillende prijsuitreikingen bekijken.
 

RV