editie 29 / september 2009

Gouden Strop 2009

Op 2 juni 2009 werd in de Amsterdamse Melkweg met de uitreiking van De Gouden Strop de Maand van het Spannende Boek geopend. Eregast tijdens The Power of Plots ‑ de Avond van het Spannende Boek ‑ was Esther Verhoef, auteur van het geschenkboek Erken mij. Op het internationale podium werden de bestsellerauteurs Simon Beckett, Kate Summerscale, Stuart MacBride en Roslund & Hellström geïnterviewd.

 Eerder, op 7 mei, was bekendgemaakt welke vijf Nederlandstalige misdaadromans voor De Gouden Strop 2009 waren genomineerd:

Stilzwijgen van Gauke Andriesse

Lust van Luc Deflo

Stiletto Libretto van Bavo Dhooge

Daglicht van Marion Pauw

Stuk van Judith Visser

Een verrassende keuze van de jury, want geen van deze 5 auteurs was in het verleden al eens kan­di­daat voor deze prijs. Hiermee lijkt de afstand tussen de gevestigde orde en de nieuwkomers te zijn geslonken.

Winnaar van De Gouden Strop 2009 werd Marion Pauw, die de prijs ontving uit handen van juryvoorzitter Agnes Jongerius. Geheel in de geest van de prijs vergde het overigens enig nerveus speurwerk voordat het bij de prijs behorende beeldje was opgespoord.

De jury, die naast voorzitter Agnes Jongerius bestond uit Erik Brus, Jürgen Joosten, Gijs Korevaar en Robin Troost, moest een keuze maken uit een recordaantal van 81 titels. Met de bekroning van Daglicht werd ten slotte gekozen voor "een auteur die de moed heeft om persoonlijke omstandigheden in een spannend boek te verwerken".

"Wraak" was het centrale thema in de 21ste "Juni   Maand van het Spannende Boek", maar het was ook de rode draad van openingsavond. Rob van Scheers schetste met behulp van filmfragmenten hoe ons beeld van de maffia is bepaald door films als The Godfather en Gomorra. Wraak was ook het motief tijdens De Literaire Rechtbank, waar advocaat en procureur mr. Theo Hiddema met verve Bram Mannheim, de van moord verdachte hoofdpersoon uit Het recht op terugkeer van Leon de Winter, verdedigde. Daarnaast discussieerde voormalig VN gezant Jan Pronk met schrijver (en tevens nieuwe voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs) Willem Asman over zijn boek Wondermans Eindspel en trad Rita Verdonk in debat met thrillerauteur Roel Janssen (voormalig Gouden Strop winnaar en oud GNM voorzitter) over de manipulatie in de wereld van politiek en media.

De Schaduwprijs, in 1997 door het GNM ingesteld om aankomende schrijvers in het genre te sti­muleren en genoemd naar de legendarische hoofdpersoon 'de Schaduw' van de auteur Havank, was al eerder uitgereikt. Deze prijs voor het beste spannende debuut van het afgelopen jaar ging naar de bioloog Erik van Vliet, voor zijn thriller Het Bonobo Alternatief. Aan de Schaduwprijs is een bedrag van duizend euro en een zeefdruk van Dick Bruna verbonden. Dit jaar werden voor de prijs twintig titels ingezonden, een nieuw record. De overige twee kanshebbers waren De Maskilim van Menno Haaijman en De zwendelaar van Bjorn Stibbe.

De Gouden Strop, een geldbedrag van i 10.000,   en een beeldje van Judith Vásquez, is een initiatief van het Genootschap voor Nederlandstalige Misdaadauteurs en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Lira en The Read Shop. Het Nederlands Literair Productie  en Vertalingen Fonds steunt de genomineerde auteurs met promotie in het buitenland.

RV