editie 29 / september 2009

Gezocht: leenrechthebbende schrijvers en vertalers (of hun erven)

Allereerst willen de medewerkers van Stichting Lira u, de lezers van het Lira Bulletin, weer hartelijk bedanken voor de vele reacties op de vorige rubriek 'GEZOCHT'. Erg fijn dat u elke keer de moeite neemt om te reageren. Door uw tips hebben wij weer een groot aantal gezochte auteurs en vertalers (of hun erven) uit de lijst van Bulletin 30 kunnen opsporen, waardoor Lira deze rechthebbenden weer kan verblijden met een beduidend bedrag aan leenrechtvergoeding, variërend van enkele honderden tot duizend euro of meer.


Wij blijven actief op zoek naar adressen van auteurs en vertalers, bewerkers en samenstellers (of hun erven) wier titels worden uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken. We hebben hiertoe o.a. contacten gelegd met uitgeverijen: wij vragen ze onze aanmeldingsformulieren te verspreiden en zij helpen ons ook vaak aan de juiste adressen. Maar wanneer het om personen gaat die in de jaren tachtig of negentig geschreven of vertaald hebben, zijn de adresgegevens daar vaak niet meer te achterhalen en daarom roepen wij dan ook graag weer de hulp van u als lezer in.

Lira keert met terugwerkende kracht (tot inmiddels drie jaar terug) uit, vaak ook nog voor (populaire) titels uit de jaren tachtig. Veel uitgeleende genres zijn o.a. kinderboeken, kasteel  en doktersromans, misdaadromans, hobbyboeken, kookboeken, stripboeken.

Er staat wederom een groot bedrag   variërend van enkele honderden euro's tot duizend euro of meer  aan leenrechtvergoeding gereserveerd voor de gezochte rechthebbenden in bijgaande lijst. Dus kent u het adres van een of meer van deze Nederlandse of Vlaamse auteurs of vertalers (of hun erven), of heeft u een tip hierover, mailt, schrijft of belt u Lira dan a.u.b.:

e-mail: lira@cedar.nl; telefoonnummer 023 7997806

Oude adressen zijn ook welkom, want hiermee kunnen wij dan weer verder speuren bij gemeentearchieven en het centraal bureau voor genealogie.

Zegt het voort! Kent u mensen die weliswaar niet in bijgaande lijst staan, maar wier werk wel wordt uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken, dan kunnen zij Lira mailen (lira@cedar.nl), schrijven of bellen, of onze site bezoeken (www.lira.nl) voor een aanmeldingsformulier.

Wij hopen weer van u te horen: alvast bedankt voor uw medewerking.

OVDT & KV

Gezocht:


Bakker Nel

Bergman W.

Boegborn Wineke

van den Broek W.

Brunia Rob

Brusse Jan

Buijs Henk

Buursink M.

Chen Feng

Dijke Marinus Cornelis

Dirksen A.J.

Dirkx Johan

Duinker Kees

Eck, van Ludo

El Fers Mohamed

Frankemölle Ernst

van Galen Maria

Gerritsen M.

de Groot Co

Günes Erdogan

van het Hof Rob

IJsseling M.A.

Jonghe F.

Leerink Hans

Leroy Daniël

Maezelle Luc

Matthijssen Vermeulen Aadje

Middelhoff van de Sande M.

Oets Pim

Ohl M.L.

Poort Johan

Reekers Rob

Ritmeester Astrid

Schilders Margaret R.

Schoonhoven Janneke

Staes Guido

van der Straten Wim

Tengbergen Maarten

Tijssen Harm

Toorn Johan

van de Velde Cozijnsen Mery

Verhagen Piet

Verreth Riet

Vonk Josephine

Vreugdenhil Jacoba M. (vertaalster van de Sesam atlassen)

de Vries Jonas

van Wagensveld G.J.

Westendorp Kauffmann Anneke

Wilson C.H.B.