editie 23 / september 2007

Gouden Strop 2007

Op 20 juni werd tijdens The Power of Plots – Avond van het Spannende Boek in de Amsterdamse Melkweg de Gouden Strop uitgereikt. Lira is hoofdsponsor van deze prijs, die ook wordt ondersteund door The Read Shop, een samenwerkingsverband van zo’n 150 Nederlandse boekhandels. De prijs is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en bestaat uit e.10.000,-- en een sculptuur van beeldhouwster Judith Vásquez.

In een live-uitzending van Goedemorgen, Nederland waren op 30 mei al de 4 nominaties bekendgemaakt:

1. Roel Janssen, De tiende vrouw

2. Rudy Soetewey, Moord

3. Esther Verhoef, Close-up

4. Peter de Zwaan, Duivelsrug

Ook was op 30 mei al de winnaar van de Schaduwprijs 2007 bekendgemaakt. Deze prijs, eveneens door LIRA ondersteund, is bestemd voor het beste Nederlandstalige debuut en bestaat uit e. 1000,-- en een zeefdruk van Havanks De Schaduw, gemaakt door Dick Bruna.

De ‘kleine’ prijs ging naar Eva Maria Staal voor haar Probeer het mortuarium, dat volgens de jury ‘ver boven alle andere ingezonden boeken [11 Nederlandse en 2 Vlaamse] uittorende’.

Op 20 juni, nadat Jan Donkers zijn ‘Murder Ballads’ en Gummbah een selectie uit zijn Net niet verschenen boeken had gepresenteerd, tegen 10 uur ’s avonds, strak op schema voor het NOS-journaal, riep jury-voorzitter Clairy Polak Roel Janssen uit tot winnaar van de Gouden Strop 2007.

RV