informeert schrijvers, vertalers & journalisten

editie 60 / juli 2021
Steunfonds biedt nieuwe ideeën een kans

Steunfonds biedt nieuwe ideeën een kans

Begin 2020 viel voor veel schrijvers het werk plotseling stil. Om de gevolgen van corona op te vangen, riep de Stichting Lira samen met andere rechtenorganisaties het Steunfonds Rechtensector in het leven. Dit stelde onder meer vijfhonderdduizend euro beschikbaar voor nieuwe projecten van professionele schrijvers. Journalist Judit Neurink en jeugdauteur Tanja de Jonge deden een beroep op deze subsidiemogelijkheid.
lees meer
Lira heeft een nieuw Aansluitingscontract

Lira heeft een nieuw Aansluitingscontract

Dit jaar zal Lira haar nieuwe aansluitingscontract implementeren. Het nieuwe contract staat vanaf nu op onze website en portal. Ben je al aangesloten, dan word je in de komende periode uitgenodigd om het nieuwe contract digitaal te ondertekenen. Hiermee wordt je huidige aansluitingscontract met Lira vervangen.
lees meer
Writersroom geeft podium aan nieuwe scenarioschrijvers

Writersroom geeft podium aan nieuwe scenarioschrijvers

Nieuwe verhalen over het voetlicht brengen. Dat is wat ROSE Stories doet. In hun Writersroom koppelen ze jonge scenarioschrijvers aan een ervaren collega. Daarna krijgen ze de kans hun werk te pitchen aan een publiek van geïnteresseerde producenten. Vanwege corona vonden die bijeenkomsten online plaats, maar desondanks werden belangrijke contacten gelegd en mooie plannen gemaakt.
lees meer

Ingewikkeld die btw? Dat valt mee!

lees meer

Lira blikt in online jaarvergadering terug op bewogen jaar

Op 17 juni 2021 vond de jaarvergadering van Lira voor de tweede keer op rij plaats als een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger. Ruim 120 aangeslotenen van Lira meldden zich hiervoor aan en op de dag zelf mocht Lira ongeveer 70 deelnemers verwelkomen.
lees meer

Extra geld voor steunregelingen schrijvers en vertalers

lees meer

Advies op maat? Hier moet je zijn

Voor juridisch advies moet je ergens anders zijn dan voor informatie over auteursrecht. Een vraag over je positie als freelance journalist is wat anders dan hulp bij contractbesprekingen. Daarom werkt Stichting Lira samen met de Auteursbond, de NVJ, het Contractenbureau en de Stichting Rechtshulp Auteurs. Allemaal geven zij advies op maat. Hier lees je voor welk advies je waar moet zijn.
lees meer
Het verdienmodel van Rens Lieman

Het verdienmodel van Rens Lieman

Rens Lieman (32) is freelance journalist. Hij werkte onder meer voor NRC en Esquire en schreef het boek Uber voor Alles, over de schaduwkanten van de on demand-economie. Inmiddels werkt hij als freelance onderzoeksjournalist. Kan hij daar een beetje van rondkomen? We stelden hem 7 vragen over zijn verdienmodel.
lees meer

Vergoedingen van Lira zijn belastbaar inkomen

lees meer
Eenvoudige verlangens

Eenvoudige verlangens

Zouden de desbetreffende ambtenaren een wiebelend gevoel hebben gekregen dat tot een nieuwe opzet van de Auteurswet leidde? Of waren het die keer, lang geleden, twee eenvoudige gezanten van een eenvoudige schrijversvakbond die enkele van hun eenvoudige verlangens op tafel legden? Of wilden ze misschien een boos geworden hoogleraar te vriend houden?
lees meer