editie 54 / juli 2019

Debutante Samantha Stroombergen wint Gouden Strop

Aan de vooravond van de Spannende Boeken Weken heeft debutante Samantha Stroombergen met haar debuut De witte kamer de BookSpot Gouden Strop 2019 gewonnen – de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller.

Debutante Samantha Stroombergen wint Gouden Strop

(vlnr) Jurylid Anniko van Santen en prijswinnaar Samantha Stroombergen van de BookSpot Gouden Strop 2019 en jurylid Peter Römer en winnaar van de BookSpot Schaduwprijs 2019 Erik Betten | Foto: Roy Beusker

De witte kamer gaat over een onderzoek naar de moord op een journalist van wie een wandelaar het gemartelde lichaam heeft gevonden. Op de shortlist voor de Gouden Strop – gekozen uit 83 inzendingen – stonden verder nog De munt van Judea van Kefah Allush, Erfenis van Henk Apotheker en Kirsten van Dissel, Genadeschot van Felix Weber en Vogelvrij van Kasper van Beek.

Samantha Stroombergen is de vierde vrouw die de Gouden Strop wint

Schaduwprijs
Tegelijk met de BookSpot Gouden Strop werd de BookSpot Schaduwprijs uitgereikt, bedoeld voor de beste debutant in dit genre en vernoemd naar de legendarische hoofdpersoon uit de speurdersromans van Havank. De prijs ging naar Erik Betten met de thriller Quarantaine. De andere twee genomineerde boeken voor deze aanmoedigingsprijs van € 2000 waren De munt van Judea en Vogelvrij, die tegelijk dus ook kandidaat voor de Gouden Strop waren.

Vierde vrouw
Was de Nederlandstalige misdaadroman voorheen vooral een mannenzaak, Stroombergen is inmiddels de vierde vrouw die de Gouden Strop wint. Esther Verhoef (2016), Marion Pauw (2009) en Johanna Spaey (2005) gingen haar in de laatste 15 jaar voor.

De prijsuitreiking vond plaats op 29 mei in La Lotteria, het café-restaurant in het gebouw van Goede Doelen Loterijen aan de Amsterdamse Zuidas waaruit ook het RTL-tv-programma 5 Uur Live wordt uitgezonden. Juryvoorzitter Anniko van Santen maakte de winnaar rechtstreeks in dit programma bekend, terwijl de genomineerden geïntroduceerd en geïnterviewd werden door schrijfster Susan Smit, vaste boekenmedewerker van 5 Uur Live. Aan de Gouden Strop, die sinds 1986 wordt uitgereikt, is een geldbedrag van € 20.000 verbonden.

Jury’s
De jury voor de BookSpot Gouden Strop bestond naast Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht) uit Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus, Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (Biblionet, Groningen).

De jury voor de BookSpot Schaduwprijs werd gevormd door Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs), Linda Jansma (thrillerauteur en GNM-bestuurslid), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard), Isa Maron (thrillerauteur en GNM-bestuurslid) en Willem Asman (winnaar BookSpot Gouden Strop 2018).

Spannende-Boekenweekgeschenk
Beide prijzen worden gesponsord door de online boekwinkel BookSpot, administratief ondersteund door de CPNB, terwijl het Lira Fonds de kosten voor de jurering voor zijn rekening neemt.

Thomas Olde Heuvelt
Als startsein van de Spannende Boeken Weken (van 1 tot 21 juni 2019) reikte CPNB-directeur Eveline Aendekerk aan Thomas Olde Heuvelt het eerste exemplaar uit van zijn Dolores Dolly Poppedijn, ‘een psychologische griezelthriller in de traditie van Roald Dahl en Edgar Allen Poe’ die iedereen die in de eerste 3 weken van juni in de boekhandel voor € 12,50 of meer aan Nederlandstalige boeken kocht cadeau kreeg.

Rien Verhoef