informeert schrijvers, vertalers & journalisten

editie 54 / juli 2019
Het Nederlandse essay bloeit

Het Nederlandse essay bloeit

Twintig jaar nadat de eerste Jan Hanlo Essayprijs uitgereikt werd, leeft het essay in Nederland meer dan ooit. De elfde editie van de tweejaarlijkse prijs werd dit jaar gewonnen door Carolina Trujillo en Tom Springveld.
lees meer

Rechter erkent verband tussen freelance tarieven en salaris

De freelance journalisten Britt van Uem en Ruud Rogier hebben een belangrijk resultaat geboekt in hun proces tegen De Persgroep. Voor het eerst heeft een rechter nu gesteld dat er een verband is tussen tarieven van freelancers en salarissen voor journalisten in vaste dienst.
lees meer
Sheila Sitalsing houdt Persvrijheidslezing 2019

Sheila Sitalsing houdt Persvrijheidslezing 2019

In haar Persvrijheidslezing, uitgesproken op 8 mei in een zaal van het Intituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, pleitte journalist en columnist Sheila Sitalsing voor 'radicaal onafhankelijke' en 'onverschrokken' journalistiek. Tegelijk erkende zij dat ridders van het vrije woord, die garant zouden moeten staan voor de vervulling van dat ideaal, onder toenemende druk staan om concessies te doen aan hun onafhankelijkheid.
lees meer

Eenpitters verenigt u!

De kloof tussen het gemiddelde jaarinkomen van journalisten in vast dienstverband (€ 60.000) en freelancers (€ 24.300) neemt toe. Dat is een van de uitkomsten van de Monitor Freelancers 2018 die op 20 juni 2019 tijdens een hoorzitting in Nieuwspoort gepresenteerd werd.
lees meer

Verschijnt uw werk in het buitenland? Stel Lira hiervan op de hoogte

lees meer
Kersverse freelancer Lex Boon over zijn verdienmodel

Kersverse freelancer Lex Boon over zijn verdienmodel

Zijn non-fictieboek Ananas werd lovend ontvangen en dat betekende een vliegende start van de freelancecarrière van Lex Boon. 'Het geeft me de vrijheid om mijn eigen nieuwsgierigheid te volgen.’
lees meer
Debutante Samantha Stroombergen wint Gouden Strop

Debutante Samantha Stroombergen wint Gouden Strop

Aan de vooravond van de Spannende Boeken Weken heeft debutante Samantha Stroombergen met haar debuut De witte kamer de BookSpot Gouden Strop 2019 gewonnen – de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller.
lees meer

Ontvangt u vergoedingen van Lira? Bezoek de webportal dan regelmatig

lees meer
Oma

Oma

Ik hoor het mijn oma nog zeggen: ‘Hoe meer dokters er rondom een ziekenhuisbed gaan staan, des te sneller is de patiënt overleden.’ Daar bedoelde ze niks bijzonders mee. Het was haar alleen opgevallen.
lees meer