editie 52 / november 2018

Primeur: 1e uitreiking Alberdingk Thijm doorgeefprijs

Als dank voor zijn tomeloze inzet eerde Lira-voorzitter Felix Rottenberg in september Robert Alberdingk Thijm met een prijs die zijn naam draagt.

Primeur: 1e uitreiking Alberdingk Thijm doorgeefprijs

Lira-voorzitter Felix Rottenberg dankt Robert Alberdingk Thijm voor zijn inzet als bestuurder van 2005 tot en met 2018. Foto: redactie

In 2018 trad Robert Alberdingk Thijm af als Lira-bestuurder na een termijn van maar liefst dertien jaar. De schrijver van succesvolle en gelauwerde series en films als A’dam – e.v.a. en Dunya en Desie heeft zich sinds 2005 met volle overtuiging ingezet voor de belangenbehartiging van de scenarioschrijvers op collectief gebied. Dat vroeg natuurlijk om een passend afscheid.

 

Eerbetoon voor jarenlange inzet
Lira-voorzitter Felix Rottenberg overhandigde Robert de eerste Alberdingk Thijm-doorgeefprijs op 4 september 2018 in restaurant Choux in Amsterdam. De prijs draagt zijn naam als eerbetoon en als dank voor zijn jarenlange inzet.

In de theaterwereld is de doorgeefprijs een bekend fenomeen. De ontvanger van de prijs mag deze doorgeven aan een andere collega die in zijn of haar ogen de prijs waardig is, vaak op een zelf te kiezen moment. Eén van de bekendste voorbeelden is de Theo Mann-Bouwmeesterring, sinds 2017 in handen van actrice Halina Reijn.

Uitreiken aan een collega-schrijver
Goudsmid Elsbeth Baarslag ontwierp de Alberdingk Thijm-speld. Het prachtige ontwerp van Elsbeth, met verwijzingen naar het vak van scenarioschrijver, is vervolgens in 3d geprint in zilver. Het is nu aan Robert om de wisselprijs uit te reiken aan een collega schrijver op het moment van zijn eigen keuze.

Hanneke Verschuur