editie 52 / november 2018

Leenvergoeding e-books voor schrijvers en vertalers via Lira

Met het tekenen van een convenant en het vaststellen van een budget van 3 miljoen euro kunnen makers straks rekenen op een vergoeding voor het uitlenen van hun e-books.

Leenvergoeding e-books voor schrijvers en vertalers via Lira
 
Minister van Engelshoven (OCW) stelt een budget beschikbaar dat oploopt tot €3 miljoen in 2021. Foto: Laurens van Putten / Hollandse hoogte

Op 3 oktober tekende Lira samen met het Ministerie van OCW, de Koninklijke Bibliotheek (KB), de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), de Groep Algemene Uitgevers (GAU), de Auteursbond en Pictoright het convenant hiervoor.

Per uitlening betaald
Voor de uitvoering maakt minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een budget beschikbaar dat oploopt tot €3 miljoen in 2021. De opbrengst wordt 50/50 verdeeld tussen de uitgever en de auteur, vertaler of beeldmaker. Auteurs, vertalers en beeldmakers worden voortaan per uitlening betaald via Lira en Pictoright.

Uiterlijk binnen een jaar
In een nieuwsbericht op haar website schrijft de Rijksoverheid dat Nederlandstalige e-books van Nederlandse uitgevers voortaan zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk binnen een jaar, beschikbaar zijn voor bibliotheekleden. Ook krijgen auteurs, vertalers en beeldmakers zekerheid over de betaling bij uitlening van hun e-book. Dit was niet altijd het geval.

Door de nieuwe afspraken komen er meer titels, meer actuele titels en meer titels voor de jeugd beschikbaar. Op dit moment telt de Online Bibliotheek 21.000 e-books, van de in totaal circa 35.000 titels. De verwachting is dat dit aantal groeit naar 27.000 e-books eind volgend jaar. De afspraken gelden vanaf 1 januari 2019.

Nooit een vetpot
Minister Van Engelshoven is blij met het convenant: 'We weten dat het in de cultuursector voor velen, een enkele uitzondering daargelaten, nooit een vetpot is geweest. Als je schrijver, vertaler of beeldmaker bent, moet je ook gewoon eerlijk beloond worden naar werken.'

Toine Al


Gerelateerde artikelen
Uitgehold leenrechtstelsel is toe aan fundamentele herziening
‘Deze wet geeft makers geen enkel dwangmiddel’