editie 52 / november 2018

Gun jezelf gedegen financieel advies, vraag subsidie aan!

Zelfs bij een bescheiden inkomen kan goed financieel advies een groot verschil maken. Een forse subsidie van het PC Boutensfonds maakt dit nu ook voor Lira-aangeslotenen mogelijk.

Gun jezelf gedegen financieel advies, vraag subsidie aan!

Financieel adviseur Majorie Molegraaf: 'Alle denkbare situaties in je professionele en persoonlijke leven kunnen aan de orde komen.' Foto: Saskia Zeller

De afgelopen jaren is het zacht gezegd een stuk uitdagender geworden om als schrijver een redelijk inkomen te verdienen. Als zelfstandige moet je zelf allerlei voorzieningen treffen. ‘De meesten hebben wel een beetje een idee hoe hun financiële situatie er uit ziet. Maar pas als je dat in kaart brengt, kun je tijdig ingrijpen of voorzieningen treffen,’ zegt Peter Meijer, één van de twee adviseurs, verbonden aan de subsidieregeling van het PC Boutensfonds.

‘Dit is typisch zo'n klus die je uitstelt’

Vertaler Sjaak Commandeur maakte in 2017 gebruik van de subsidie om de staat van zijn financiën te laten doorlichten. ‘Je moet daarvoor je hele financiële hebben en houden verzamelen, ordenen en overleggen. Typisch zo’n klus die je uitstelt. Ik heb het geheel nu in één pdf bij elkaar,’ aldus de vertaler van onder meer Thomas Wolfe, Saul Bellow en Jozef Brodski.

Naar een waarzegster gaan
Al jaren liep hij rond met in zijn achterhoofd het idee om “eens een keer” financiële orde op zaken te stellen: ‘Naar een waarzegster gaan met de vraag hoe oud ik zou worden en dan uitrekenen wat ik per jaar zou kunnen uitgeven, zodanig dat er op mijn begrafenis nog net genoeg over was voor koffie en cake. Idealiter is je geld niet eerder op dan je leven, en andersom ook niet.’ 

Commandeur vond dat het adviesproces vlot verliep. Op 23 januari diende hij de aanvraag in bij het secretariaat van het PC Boutensfonds, op 6 maart had financieel adviseur Majorie Molegraaf – de andere speciaal geselecteerde adviseur - haar rapport klaar. Molegraaf: ‘Dat had Sjaak niet in de laatste plaats aan zichzelf te danken, want hij had zijn documenten snel bij elkaar.’

Een mooie erfenis
Molegraaf onderstreept dat zij in de eerste plaats in gesprek gaat over wat je belangrijk vindt in het leven. Alle denkbare situaties in je professionele en persoonlijke leven, dat van je partner en je kinderen kunnen aan de orde komen. ‘Daarna gaat het pas over cijfertjes. Natuurlijk, sommigen hebben overwaarde in hun huis, verwachten een mooie erfenis of hebben wel eens financiële producten afgesloten waarvan ze nu denken: wat heb ik er eigenlijk aan? Maar klanten zijn vooral heel blij dat ze eindelijk weten waar ze financieel aan toe zijn. Vervolgens bekijken we de eventuele advies- en aandachtspunten.’

‘Klanten zijn vooral blij om te weten waar ze aan toe zijn financieel’

Bij Sjaak Commandeur leverde het rapport een helder inzicht op in zijn uitgaven. ‘Mijn partner en ik spenderen duidelijk meer dan ik ingeschat had. Verder kwamen er geen zaken aan het licht waar ik geen weet van had. 

Binnen de begrenzing van wat menselijkerwijs te voorzien is, geeft dit rapport houvast en zekerheid. Je weet wat je wel kunt doen en wat je niet moet doen. En zonder dit duwtje in de rug van het Boutensfonds zou ik nu nog steeds in mijn achterhoofd hebben gehad: dat moet ik “eens een keer” doen.'

Toine Al 


Aanbod: een compleet financieel advies

Ontvang voor € 300* een uitgebreid, persoonlijk en concreet advies van een professioneel financieel adviseur over jouw financiële situatie. Daarna bepaal je zelf of je actie onderneemt. Het PC Boutensfonds subsidieert deze verdere stappen niet.

*Kosten eigen bijdrage
Per uitgebracht financieel advies bedraagt de netto eigen bijdrage € 300 voor een alleenstaande, € 500 voor een stel. Het PC Boutensfonds subsidieert de rest van de kosten. 

Adviseurs 
Je kunt bij je aanvraag kiezen uit twee professionele adviseurs:

  • Majorie Molegraaf, financieel professional, gecertificeerd financieel planner, belastingadviseur en mede-eigenaar van Sfinx Personal Finance Management.
  • Peter Meijer, zelfstandig en onafhankelijk adviseur (voormalig adviseur pensioen-, schade- en levensverzekeringen bij een assurantiekantoor, private banker en pensioenadviseur bij een bank).

Onderwerpen en vragen
Alle denkbare situaties in het professionele en persoonlijke leven van jezelf, je partner en je kinderen kunnen aan de orde komen. Denk aan vragen als:

  • Hoe gezond is mijn financiële situatie eigenlijk?
  • Bouw ik wel pensioen op? En zo ja hoeveel?
  • Hoeveel kan ik opzij leggen voor de studie van mijn kinderen?
  • Loop ik onvermoede financiële risico’s?
  • Hoe vang ik een periode van weinig werk financieel op?
  • Heeft een testament in mijn geval nut?

Werkwijze
Na het indienen van je aanvraag wordt je gevraagd aan de hand van een checklist informatie te verzamelen en op te sturen. De adviseur analyseert deze, maakt een rapport en bespreekt dit in een persoonlijk gesprek waarbij alle gelegenheid is tot het stellen van vragen. Uit dit gesprek kunnen specifieke adviezen of vervolgacties voortvloeien.

Meer informatie over de voorwaarden of direct subsidie aanvragen?


Wat zeggen deelnemende auteurs?

“Voor mij was het die € 300 zeker waard”

“Dit rapport geeft houvast en zekerheid”

“Fijn om overzicht te hebben in een situatie die ik zelf vaak als onoverzichtelijk ervaar”

“Het is fijn dat ik nu van dat immer zeurende gevoel af ben, dat sommige dingen niet goed geregeld zijn”


Opgelet: Er zijn maximaal honderd subsidies per jaar te verdelen, dus wie het eerst komt, die het eerst maalt.