editie 50 / februari 2018

Valentijnsfestival bereikt steeds meer publiek

Ruim honderd bezoekers kwamen op 10 februari naar Utrecht voor de vierde editie van het Valentijnsfestival. Auteur Martin Scherstra ontving er de Valentijnsprijs 2018 voor zijn roman Adempauze. ‘Dit genre verdient meer erkenning.’

Valentijnsfestival bereikt steeds meer publiek
  
foto: PXhere

‘Het genre behoort tot de meest geleende boeken in de openbare bibliotheek en verdient het om op een hoger plan getild te worden. Schrijvers als Gerda van Wageningen, die meer dan honderd familie- en streekromans schreef, hebben een grote schare trouwe lezers,’ aldus Suzanne Peters, voorzitter van het Valentijnsgenootschap.

Steeds meer media-aandacht
‘We willen van het stigma af dat dit genre alleen bestaat uit de Boeketreeks of boeken als 50 tinten grijs,’ zegt Peters, zelf schrijfster van inmiddels 13 boeken in het feelgood-genre. Haar ambitie is met het jaarlijkse Valentijnsfestival steeds wat meer media-aandacht te genereren voor het romantische boek.

We willen van het stigma af dat dit genre alleen bestaat uit de Boeketreeks

Daarvoor zorgt in elk geval de Valentijnsprijs, dit jaar gewonnen door Martin Scherstra. Zijn roman Adempauze speelt zich af op Schiermonnikoog met in de hoofdrollen de Amsterdamse redacteur en vlogger Sterre en de plaatselijk bekende misdaadauteur Erik. De jury over het boek: 'Geloofwaardige personages, leuke dialogen, voldoende humor en ook de romantiek en ontspanning ontbreken niet'.

Personages creëren met het kernkwadrantenmodel van Ofman
Behalve het uitreiken van een viertal prijzen, bestond het festivalprogramma uit lezingen door jeugdboekenschrijver Marcel van Driel en Martin Scherstra. Tevens was er een workshop schrijven. Daarin werd onder meer uitgelegd hoe personages gecreëerd kunnen worden met behulp van het kernkwadrantenmodel van bedrijfskundige Daniel Ofman.

De jury was dit jaar verrast door het hoge niveau

Volgens Peters weet het Valentijnsfestival sinds de eerste editie al meer aandacht te trekken. Zeker met de vorig jaar geïntroduceerde schijfwedstrijd voor het romantische verhaal. ‘Dit jaar stuurden maar liefst 49 deelnemers een verhaal in. Zij kregen elk een individueel juryrapport, met adviezen en opbouwende kritiek op hun verhaal.’

Met het juryrapport in de hand naar een uitgever
De jury was dit jaar verrast door het hoge niveau van de inzendingen, die op tien verschillende punten werden beoordeeld. ‘Sommige deelnemers liepen met het juryrapport in de hand direct naar de aanwezige uitgevers om de animo voor hun werk te peilen.’

Het CPNB organiseert sinds enkele jaren de Week van het Romantisch boek. ‘Vreemd genoeg pikken boekhandels en openbare bibliotheken dat nog niet massaal op. Om gerichter te werk te kunnen, willen we kijken of we de organisatie van het festival volgend jaar uit handen kunnen geven. Dan hebben we als bestuur de handen vrij om de publiciteit op te zoeken en bijvoorbeeld sociale media actiever te gaan inzetten. Positief is dat we elk jaar de bezoekersaantallen zien groeien, als zou het wel wat sneller mogen,’ aldus Peters.

Toine Al

Het Valentijnsfestival is een door het Lira Fonds ondersteund evenement