editie 50 / februari 2018

Mededeling uitkeringen Auteursfonds 2017

Auteurs die in 2017 een uitkering verwachtten uit het Auteursfonds, moeten rekening houden met een vertraging. De reden is dat Lira nog niet over alle benodigde gegevens kan beschikken.

Normaal gesproken zou Lira in 2017 auteurs van vak, wetenschappelijke en educatieve boeken en tijdschriften hebben uitgenodigd om opgave te doen voor een uitkering via het Auteursfonds. Daarbij kunnen publicaties worden aangemeld, die in 2015 in Nederland gepubliceerd zijn of (ingeval zij eerder gepubliceerd zijn) waarover de auteurs in 2015 royalty's hebben ontvangen.

Aanmelden voor een uitkering uit het Auteursfonds
Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een uitkering via het Auteursfonds, is dat de uitgever van

de auteur zich niet heeft aangemeld voor de reguliere uitkering (repartitie) door Stichting Reprorecht. Alleen in dat geval kan de auteur zich aanmelden voor een uitkering uit het Auteursfonds.

Verzoek om opgave te doen volgt
Om die reden heeft Lira informatie nodig over welke uitgevers niet deelnemen aan de repartitie van Stichting Reprorecht. Stichting Reprorecht verwacht de desbetreffende informatie op korte termijn beschikbaar te kunnen stellen. Op dat moment zal Lira de auteurs een verzoek sturen om opgave te doen voor het Auteursfonds.

Toine Al