editie 61 / oktober 2021

Claim je vergoeding voor werk in digitale archieven

Komt jouw gedigitaliseerde werk voor in digitale archieven? Dan heb je de mogelijkheid om een uitkering te claimen. Lira maakt zich op voor de repartitie Digitaliseringsgelden.

Alle freelance journalisten ontvangen jaarlijks een 'basisuitkering' uit de collectieve licentieverlening voor digitaliseringsprojecten via een toevoeging van een deel van de incasso aan de reprorecht- en thuiskopie-vergoedingen. Komt jouw gedigitaliseerde werk vaker dan 100 keer voor in die archieven? Dan heb je daarnaast de mogelijkheid om een uitkering te claimen.

Lira heeft in de afgelopen jaren diverse collectieve overeenkomsten gesloten voor het online tonen van boeken-, kranten- en tijdschriftenarchieven door diverse erfgoedinstellingen, waaronder de KBRHC Zuidoost UtrechtStreekarchivariaat Noordwest VeluweErfgoed Leiden en omstrekenRHC Rijnstreek en LopikerwaardKrantenbank ZeelandDBNL en/of Elsevier.

Aan het eind van dit jaar zal Lira de uitkering van deze vergoeding uitvoeren. Claim daarom vóór 30 oktober 2021. Graag ontvangen wij de zoekresultaten van het aantal artikelen in de betreffende databanken. Je kunt deze via e-mail of het contactformulier op de portal aan ons doorgeven. Na controle van de opgaven keren wij aan het einde van het jaar de vergoedingen uit.

Krijg je geen reprorecht- of thuiskopievergoedingen maar komt jouw werk wel voor in de archieven? Neem dan contact op met Lira via e-mail of het contactformulier.

Meer achtergrondinformatie lees je hier.