editie 33 / december 2010

Gezocht: leenrechthebbende schrijvers en vertalers (of hun erven)

 “Leenrechtgeld? Wat leuk! Maar, hoe wist u dat ik hier werkte?”

Zomaar een vraag van een rechthebbende die door de medewerkers van Stichting Lira gevonden werd. Tegenwoordig kunnen we vaak veel van mensen te weten komen met de hulp van het internet. Via LinkedIn, uw eigen blogpagina of wellicht via de website van de plaatselijke tennisclub: uw leven is soms transparanter dan u denkt.

Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat wij hier dan ook graag gebruik van maken bij onze zoektocht naar adressen van auteurs, vertalers, bewerkers en samenstellers (of hun erven) wier titels worden uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken.

Regelmatig is via internet een e-mailadres te achterhalen, heeft iemand een eigen website of valt er een werkgever te vinden. Zo kunnen we iemand, al dan niet via een omweg, op het bestaan van Stichting Lira wijzen.

Helaas zijn er echter nog vele rechthebbenden bij wie een zoektocht op het internet weinig soelaas biedt, en waar het boek dat zij geschreven of vertaald hebben, de enige leidraad blijft waar wij op af kunnen gaan.

Uitgevers zijn gelukkig vaak bereid adressen die bij hen bekend zijn, door te geven, en zij worden dan ook regelmatig door ons geraadpleegd. Zij hebben echter niet altijd gegevens van de gezochte personen meer, of de adressen zijn niet meer accuraat.

Wij roepen daarom graag uw hulp in. Niet alleen schriftelijk via dit Bulletin, maar sinds kort sturen wij onze ‘gezocht’ lijst ook digitaal via Twitter de wereld in. Wij hopen daardoor nog meer rechthebbenden te kunnen bereiken. Wilt u ons hierbij helpen? Volgt u ons dan op www.twitter.com/lirazoekt en zegt het voort!

Lira keert met terugwerkende kracht de leenrechtvergoeding uit, vaak ook nog voor (populaire) titels uit de jaren tachtig. Veel uitgeleende genres zijn o.a. kinderboeken, kasteel- en doktersromans, misdaadromans, hobbyboeken, kookboeken en stripboeken.

Er staat reeds een bedrag gereserveerd voor de gezochte rechthebbenden in bijgaande lijst. Dus kent u het adres van een of meer van deze Nederlandse of Vlaamse auteurs of vertalers (of hun erven), of heeft u een tip hierover, mailt, schrijft of belt u Lira dan a.u.b.:

e-mail lira@cedar.nl; telefoonnummer 023 799 7806

Ook als u mensen kent die niet op bijgaande lijst staan, maar wier werk wel in de Nederlandse openbare bibliotheken uitgeleend wordt, nodigen wij hen van harte uit contact met ons op te nemen via ons emailadres of telefoonnummer, of alvast een kijkje te nemen op onze website: www.lira.nl.

Wij hopen weer van u te horen. Alvast hartelijk bedankt voor uw medewerking. 

Gezocht:

Alders, Jan Coenraad
Bakker, Jacqueline
Beerten, George
Boessenkool-Schrijver, Alice M.
Boven, Liesbeth van
Breukema, Thea
Bruining, Wanda
Bruns, J.
Carree, Ernst
Cock, Tom de
Cooper, John
Cornielje, Chantal
Dijk, Joep van
Duijser, Louis
Evers, Frans
Goderis, Wim K.
Greef, Linda de
Hartkamp, Jeroen
Hoorn, A. van
Jansen, Gemma
Jong, Erik de
Kajim, André
Kamer, H.N.
Kamp, Marc van de
Kempes, Wil
Kort-van Kaam, Evelyn
Krook, Koos
Kuiper, Yvette
Kylstra-Wielinga, Annemieke
Lievaart, Dick
Maat, Saskia van der
Mebius, Bert
Meerzicht, Henk
Meijer, J.J.
Nanninga, Simone
Noom, Corina
Noppen-de Vries, Beppie
Opstal, Leen van
Roelofs, F.
Rossum, Hanneke van
Schrijver, A.M.
Thomas, David
Tot, Jacob
Traa, Frederika van
Tuijnman, Lydia
Vandeweyer, Bieke
Waal, L. van der
Wit, Johan de
Zijlstra, Anne Wil