editie 26 / september 2008

De Gouden Strop 2008

Op 3 juni 2008 werd in de Melkweg in Amsterdam de Maand van het Spannende Boek geopend. Eregast tijdens The Power of Plots – de Avond van het Spannende Boek – was Karin Slaughter, die niet alleen werd geïnterviewd, maar ook De Gouden Strop uitreikte.

Op vrijdag 9 mei had juryvoorzitter Ad Scheepbouwer in het tv-programma Goedemorgen Nederland al bekendgemaakt welke vijf Nederlandstalige misdaadromans voor De Gouden Strop 2008 waren genomineerd:

Koude lente van Lieneke Dijkzeul

Cel van Charles den Tex

Kunst zonder genade van Jac Toes en Thomas Hoeps

Blauw water van Simone v.d. Vlugt

Pentito van Simon de Waal

 

'Een boeiende keuze van de jury,’ vond voorzitter Roel Janssen van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. 'Deze auteurs weerspiegelen de veelzijdigheid van het spannende-boekengenre op dit moment.’

 

Diezelfde vrijdagavond werd tijdens een informele bijeenkomst met enkele genomineerden in het Utrechtse Literaire Café Van Wegen de winnaar van de – ook door Lira gesponsorde – debuutprijs bekendgemaakt: de Schaduwprijs 2008 ging naar Derwent Christmas voor zijn boek Twee tranen (Uitgeverij Nieuw Amsterdam).

 

Bij wijze van opmaat tot de Maand van het Spannende Boek organiseerde de CPNB op 21 mei een persbijeenkomst in de toepasselijke omgeving van het Amsterdamse Paleis van Justitie. Winnaar van De Gouden Strop 2008 werd Charles den Tex, die de prijs voor de derde maal won en daarmee op gelijke hoogte kwam met recordhouder Thomas Ross.

Charles den Tex (1952) werkt als communicatie-adviseur voor grote Nederlandse bedrijven en multinationals, en het bedrijfsleven vormt vaak de achtergrond van zijn boeken.

De jury, die naast voorzitter Ab Scheepbouwer bestond uit Kim Moelands, Jeanine Snertring, Bart Holsters en Elsbeth Etty, beschrijft Cel als 'een geheel volgens de regels van de kunst gecomponeerde politieroman. Een volbloed thriller, meeslepend en actueel, grappig, indringend en vooral heel spannend’.

De Gouden Strop, een geldbedrag van € 10.000,-- en een beeldje van Judith Vásquez, is een initiatief van het Genootschap voor Nederlandstalige Misdaadauteurs en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Lira en The Read Shop. Het Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds steunt de genomineerde auteurs met promotie in het buitenland.
 

RV