editie 14 / september 2004

Gouden strop 2004 voor Elvin Post

De jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, de Gouden Strop, is op 23 juni j.l. uitgereikt aan debutant Elvin Post (1973) voor zijn boek Groene vrijdag. Hij ontving de prijs - groot 10.000 euro plus een keramiek - in de Stadsschouwburg in Amsterdam uit handen van Tomas Ross, de winnaar van vorig jaar. Voor het eerst was de uitreiking van de prijs gecombineerd met de ‘Maand van het spannende boek’, de jaarlijkse promotieactie van het CPNB voor spannende boeken in het algemeen.

Een maand eerder, op 25 mei, waren tijdens de openingsbijeenkomst van deze ‘Maand van het spannende boek’ in de Amsterdamse bioscoop Rialto de vijf nominaties voor de prijs bekend gemaakt, namelijk: 

René Appel, Misbruik wordt gestraft 

Patrick de Bruyn, Verminkt 

Saskia Noort,  De eetclub 

Elvin Post, Groene vrijdag 

Esther Verhoef, Onrust 

Deze vijf waren gekozen uit een long list van 59 uitzendingen door een ter zake kundige jury die werd voorgezeten door freelance recensente Els Roes. Opmerkelijk en verheugend is dat twee van de vijf genomineerden vrouwelijke auteurs zijn, omdat in het Nederlandse taalgebied - in tegenstelling tot Angelsaksische landen - jarenlang uitsluitend mannen prominent figureerden in dit literaire genre.

Elvin Post kwam volgens het juryrapport als winnaar te voorschijn, omdat hij “erin geslaagd is een elegant plot op bijna nonchalante wijze neer te zetten. De karakters zijn kleurrijk en levensecht en de hoofdpersoon roept mededogen, maar ook meewarigheid op.” Er komen niet of nauwelijks politiemensen voor in het verhaal en het boek is “compleet atypisch voor de Nederlandstalige misdaadroman”. En - het grootste compliment van de jury - de prijs is niet als aanmoediging bedoeld, maar “als beloning voor nu reeds getoond vakmanschap”. Voor alle liefhebbers van het genre: lezen dus!

In financieel opzicht wordt de Gouden Strop mogelijk gemaakt door de uitgevers van spannende boeken, die het bedrag van de prijs beschikbaar stellen, door LIRA die de organisatie van de prijs en de uitreiking bekostigt, en door de KRO die de publiciteit verzorgt. Daarnaast maakt het Literair Produktie en Vertalingen fonds een ‘dossier’ van het winnende boek, waardoor het kan worden aangeboden aan buitenlandse uitgevers.
 

NVM