editie 59 / maart 2021

Goed nieuws

Soms valt er goed nieuws te melden. Dan kan er na jaren weer eens wat extra’s toegevoegd worden aan wat Lira voor auteurs doet: collectief fruit oogsten. Daarvoor zijn de medewerkers van Lira op pad. Daarvoor worden veel discussies en onderhandelingen georganiseerd.

Goed nieuws

De laatste jaren is de incassobasis van Lira verbreed en de incasso navenant gestegen. Vanaf 2017 verdeelt Lira de thuiskopievergoedingen voor e-books en voor digitale kranten en tijdschriften. In 2019 volgde de eerste verdeling van leenvergoedingen voor e-books aan schrijvers en vertalers. Vanaf 2020 heeft Lira de verdeling onder schrijvers, vertalers en journalisten van de reprorechtvergoedingen in de categorieën vak-, wetenschappelijke en educatieve boeken en tijdschriften ter hand genomen.

Ploeteren tegen bergen op
Vraag me niet hoeveel complicaties zich daarbij voordeden, neem alleen maar van mij aan dat het er vele waren. Tien kilometer ploeteren tegen de bergen op, daar had het voor betrokkenen veel van weg. Met als resultaat een sprong omhoog in de door Lira te verdelen vergoedingen van circa vijf miljoen euro per jaar. Daarmee heeft Lira de financiële basis voor de schrijversgemeenschap beduidend verbreed en verdiept. In technische termen: Lira’s incasso is met nieuwe soorten beschermd, en dus betalend, werk uitgebreid.

Lira heeft vijf miljoen euro per jaar meer te verdelen

Samenwerking voor succes
Voor mij als oud-voorzitter van Lira is het extra positief dat ik dit resultaat mee heb mogen maken. Met de uitroep ‘rechtvaardigheid, rechtvaardigheid’ komen we niet veel verder. Samenwerking van rechthebbenden is een minimumvoorwaarde voor succes. Daarom is het fijn dat er nu zulk goed nieuws te melden is.