informeert schrijvers, vertalers & journalisten

editie 59 / maart 2021
Lira Fonds start Beurzenregeling Wetenschappelijke Boeken

Lira Fonds start Beurzenregeling Wetenschappelijke Boeken

Het Lira Fonds start dit jaar met de Beurzenregeling Wetenschappelijke Boeken. De komende drie jaar krijgen jaarlijks vier Nederlandse onderzoekers de mogelijkheid met een beurs van 37.500 euro een Nederlandstalig non-fictieboek te schrijven. Na deze periode zal de regeling worden geëvalueerd en mogelijk verlengd.
lees meer
Het verdienmodel van Annemiek Verhoef

Het verdienmodel van Annemiek Verhoef

Annemiek Verhoef (1963) schrijft lesmateriaal voor het onderwijs in de sector zorg en welzijn. Ze is voorzitter van de sectie Educatieve auteurs bij de Auteursbond. Via Lira kregen zij en veel van haar collega’s afgelopen jaar flink hogere reprovergoedingen. Welke inkomsten heeft Annemiek Verhoef nog meer? We stelden haar 7 vragen over haar verdienmodel.
lees meer

Controleer uw gegevens en uw werken

lees meer
Schrijvers staan niet machteloos

Schrijvers staan niet machteloos

Een uitgever die niet betaalt, een commerciële partij die jouw auteursrecht schendt of een contract dat slecht voor jou uitpakt. Schrijvers en vertalers kunnen het gevoel hebben dat ze machteloos staan tegenover partijen voor wie ze werken. Niets is minder waar, zegt voorzitter Wilma Degeling van de Stichting Rechtshulp Auteurs. ‘Wij bieden juridische ondersteuning op momenten dat dat nodig is.'
lees meer

Eerste verdeling reprorechtvergoedingen vak, wetenschap en educatief

Eind 2020 heeft Lira voor het eerst aan freelance schrijvers, vertalers en journalisten de beschikbare reprorechtvergoedingen vak, wetenschap en educatief uitgekeerd. Tot vorig jaar werden deze via uitgevers verdeeld. Door een stelselwijziging lopen ook die auteursvergoedingen voortaan rechtstreeks via Lira.
lees meer
Eerste hulp voor schrijvers in acute nood

Eerste hulp voor schrijvers in acute nood

Om collega’s in nood meteen te kunnen helpen, richtte de Nederlandse schrijver A. den Doolaard in 1971 het internationale PEN Emergency Fund op. Een flinke donatie van de Duitse Nobelprijswinnaar Heinrich Böll gaf het fonds een kickstart. In de vijftig jaar van zijn bestaan hielp het fonds al honderden schrijvers in acute nood.
lees meer

Akkoord collectieve vergoeding film- en tv-makers

De afgelopen maanden hebben delegaties van de PAM CBO’s en de Vereniging RODAP een akkoord bereikt over de verlenging van het Convenant dat per 31 december 2019 afliep. De afspraken over de vergoeding voor de periode 2020 tot en met 2024 zijn vastgelegd.
lees meer
Goed nieuws

Goed nieuws

Soms valt er goed nieuws te melden. Dan kan er na jaren weer eens wat extra’s toegevoegd worden aan wat Lira voor auteurs doet: collectief fruit oogsten. Daarvoor zijn de medewerkers van Lira op pad. Daarvoor worden veel discussies en onderhandelingen georganiseerd.
lees meer