editie 27 / december 2008

Gezocht: leenrechthebbende schrijvers en vertalers (of hun erven)

Allereerst willen de medewerkers van Stichting Lira u, de lezers van het Lira Bulletin, weer hartelijk bedanken voor de vele reacties op de vorige rubriek 'GEZOCHT'. Erg fijn dat u elke keer de moeite neemt om te reageren. Door uw tips hebben wij weer een groot aantal gezochte auteurs en vertalers (of hun erven) uit de lijst van Bulletin 30 kunnen opsporen, waardoor Lira deze rechthebbenden weer kan verblijden met een beduidend bedrag aan leenrechtvergoeding, variƫrend van enkele honderden tot duizend euro of meer.

 Wij blijven actief op zoek naar adressen van auteurs en vertalers, bewerkers en samenstellers (of hun erven) wier titels worden uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken. We hebben hiertoe o.a. contacten gelegd met uitgeverijen: wij vragen ze onze aanmeldingsformulieren te verspreiden en zij helpen ons ook vaak aan de juiste adressen. Maar wanneer het om personen gaat die in de jaren tachtig of negentig geschreven of vertaald hebben, zijn de adresgegevens daar vaak niet meer te achterhalen en daarom roepen wij dan ook graag weer de hulp van u als lezer in.

Lira keert met terugwerkende kracht (tot inmiddels drie jaar terug) uit, vaak ook nog voor (populaire) titels uit de jaren tachtig. Veel uitgeleende genres zijn o.a. kinderboeken, kasteel  en doktersromans, misdaadromans, hobbyboeken, kookboeken, stripboeken.

Er staat wederom een groot bedrag   variërend van enkele honderden euro's tot duizend euro of meer  aan leenrechtvergoeding gereserveerd voor de gezochte rechthebbenden in bijgaande lijst. Dus kent u het adres van een of meer van deze Nederlandse of Vlaamse auteurs of vertalers (of hun erven), of heeft u een tip hierover, mailt, schrijft of belt u Lira dan a.u.b.:

e-mail: lira@cedar.nl; telefoonnummer 023 7997806

Oude adressen zijn ook welkom, want hiermee kunnen wij dan weer verder speuren bij gemeentearchieven en het centraal bureau voor genealogie.

Zegt het voort! Kent u mensen die weliswaar niet in bijgaande lijst staan, maar wier werk wel wordt uitgeleend door de Nederlandse openbare bibliotheken, dan kunnen zij Lira mailen (lira@cedar.nl), schrijven of bellen, of onze site bezoeken (www.lira.nl) voor een aanmeldingsformulier.

Wij hopen weer van u te horen: alvast bedankt voor uw medewerking.

OVDT & KV

Gezocht:

AANGIUM, van Sibe

BANT W.

BARNOUW David

BIESTA Nelleke

BLOMMESTEIN, van Irene

BOER, de (WILDEVANK) S.

BOS Frank

BROOS Ben

COUTINHO FRENSDORF L.

CRIJNS Jan

DANCKERS Anninck

DEBROEY Lutgart

DIJK, van Evert

DRAAIJER Erik

EYKENDUYN Fridtjof

EYSENCK H.J.

FERGUSON Margaretha D.

GEERTS Anneke

GERAEDTS J.F.M.

GOSLINGA Cornelis Ch.

GROOT, de J.A.

HODIJK W.M.

JONGH, de Mark

JOORIS Ann

KOREMAN COR

LAND Ton

LEERDAM, van Evert

LIEKENS Paul

LIEN HARD Jack F.

LIMBURG Rob

LOLKAMA Johannes

LOOGMAN José

LOORBACH Bert

MARTIN Hans

MASSA HANSMA Margreeth

MEIJER Ingrid

MONTENS Frans

NATHAN Jan J.

PANIS Rosemarie

PEETERS Guido

PLANTINGA Else

QUIX Ingrid

ROOSBROECK, van Gie

ROTTHIER Rudi

SCHEPERS Marleen

SCHOUTEN Alet

SCHOUTEN Hennie

SCHOUWINK Caroline

SLANGENBURG, van Henk

STAAL Gerard

STAR BUSMANN C.W.

TILL, van Hannie

VERBREE Adrian

VISSER Daniël

WAGENAAR HUMMELINCK Henk

WEGGEMAN Mathieu