editie 12 / december 2003

Van moorden, vrouwen en het grote geld.

Op 24 september vond in Toomler, het keldercafé onder het Hilton Hotel in Amsterdam, in aanwezigheid van tientallen misdaadauteurs de bekendmaking plaats van de vijf genomineerden voor de Gouden Strop 2003. De Gouden Strop is - sinds 1986 - de jaarlijkse prijs die het Genootschap Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek toekent.

De prijs is gedoteerd met 11.500 euro, beschikbaar gesteld door de KRO, die ook de publiciteit rond de Gouden Strop verzorgt, en wordt mede mogelijk gemaakt door LIRA, die de organisatie van de prijs bekostigt, en door het Literair Produktie en Vertalingen Fonds, dat alle moeite doet om de winnaar grotere bekendheid in het buitenland te geven. De bedoeling van de prijs is natuurlijk Nederlandse misdaadauteurs te steunen door het genre extra onder de aandacht te brengen en niet te laten overspoelen door de vloed van vertalingen van buitenlandse misdaadromans. Er zijn in dat opzicht in elk geval al belangrijke successen geboekt voor wat betreft naamsbekendheid van de auteurs en belangstelling van buitenlandse uitgevers.

Nominaties

Tijdens de bekendmaking hielden Charles den Tex, voorzitter van het Genootschap, Henk Pröpper, de nieuwe directeur van het Produktie Fonds, en Nelleke van Maaren, van LIRA, een kort praatje over de betrokkenheid van hun verschillende organisaties bij de prijs, alvorens Pollo de Pimentel, voorzitter van de vakjury, kwam met het verhaal waar alle aanwezigen op zaten te wachten: het juryrapport. Daarin deed hij verslag van de werkzaamheden van de jury en maakte hij de nominaties bekend. De jury bestond verder uit Theo D’haen, Marieke Driever en Elvin Post.

De longlist omvatte vijftig titels, waarvan er slechts zes door vrouwen waren geschreven. Dat is een teruggang in vergelijking met vorig jaar, toen het aantal vrouwelijke auteurs nog tien bedroeg. Ook dat was al weinig vergeleken met Angelsaksische landen, waar de misdaadroman traditioneel een genre lijkt te zijn dat met grote overtuiging door vrouwelijke auteurs wordt beoefend. In Engeland wordt het zelfs beheerst door grand old dames als P.D. James, Ruth Rendall en de onsterfelijke Agatha Christie natuurlijk. De jury deed daarom in zijn rapport ook de volgende oproep aan alle vrouwelijke auteurs in Nederland en Vlaanderen: ‘Maakt u zich eens flink boos, bedenk een misdadig goed idee en kruip achter de computer’. We wachten met spanning of deze dringende oproep gevolgen zal hebben.

De vijf genomineerde boeken bleken te zijn:

Rinus Ferdinandusse en Tomas Ross  De mannen van de maandagochtend

Max Moragie             Bezettingsgeld

Saskia Noort             Terug naar de kust

Tomas Ross             De zesde mei

Peter de Zwaan             De klusjesman

Opmerkelijk is dat Tomas Ross dus in feite twee keer is genomineerd. De onderwerpen van de genomineerde thrillers lopen ver uiteen, maar geld, veel geld, wraak, moord en fraude zijn - zoals het hoort - terugkerende ingrediënten. Bijzondere lof was er voor de buurtroman van Saskia Noort, die een bewonderenswaardige prestatie werd genoemd.

Prijsuitreiking

Op het moment dat u dit leest, weet u waarschijnlijk al wie van de vijf genomineerden de Gouden Strop in de wacht heeft gesleept, want de bekendmaking van de prijswinnaar vindt plaats op 2 november tijdens de Schrijvers & Boekendagen in de Beurs van Berlage te Amsterdam. (De Schrijvers & Boekendagen worden op 1-2 november voor de tweede keer gehouden. Het is een publieksbeurs waar de top van de Nederlandse uitgeverijen het actuele boekenaanbod presenteert en schrijvers uit nieuw werk voorlezen)

Helaas was er ook een sombere mededeling. Charles den Tex maakte bekend dat de KRO na dit jaar zijn ondersteuning aan de Gouden Strop moet staken, een rechtstreeks gevolg van de bezuinigingen bij de omroepen. Daarmee valt niet alleen het prijzengeld weg, maar ook de belangrijke publicitaire inbreng van de KRO die zo nodig is voor de bekendheid bij het grote publiek. Wanneer deze publiciteit moet worden ‘ingekocht’, zal dat naar schatting 12.000 euro kosten. Er wordt dus naarstig gezocht naar een andere sponsor, die niet alleen over geld, maar ook over een publiciteitsapparaat beschikt.

Niettemin werd de middag besloten met een opgewekte borrel en een toast op de genomineerden.

NVM