editie 1 / mei 2000

Woutertje Pieterse Prijs voor Paul Biegel

De jury van de Woutertje Pieterse Prijs heeft Laatste verhalen van de eeuw van Paul Biegel tot het winnende kinderboek van 2000 gekozen. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking - door juryvoorzitter Liesbeth Brandt Corstius - vonden plaats tijdens een bijeenkomst op 2 maart in De Balie in Amsterdam en werden omlijst door een korte, levendige lezing over Middeleeuwse Kinderboeken? van Herman Pleij en een gesproken portret van de auteur door Bregje Boonstra. Besloten werd met de - inmiddels traditionele - uitvoering van het Roverslied, dit jaar door de groep Mezzo Macho, en een feestelijk glaasje. 

 

De jury bestond, behalve uit de voorzitter, uit de leden Lieke van Duin, Koosje Sierman en Dirk van Weelden. Het juryrapport meldde over Laatste verhalen van de eeuw 'Dit zijn verhalen in de oeroude betekenis van het woord: verzinsels die het moeten hebben van krachtige beelden, verrassing en een flinke scheut humor, die hier en daar een scherp randje behoudt en een vleugje dreiging oproept.' Het is de tweede keer dat Paul Biegel (1925) voor een van zijn boeken de Woutertje Pieterse Prijs ontvangt. De eerste keer was in 1991, voor het boek Anderland. In de bijna veertig jaar dat hij als kinder- en jeugdboekenauteur werkzaam is, heeft Biegel zo'n vijftig titels gepubliceerd.

 

De Woutertje Pieterse Prijs, groot fl. 25.000.- en een van de belangrijkste prijzen voor jeugdliteratuur in Nederland, wordt sinds 1998 geheel gefinancierd door de Stichting LIRA, nadat een eerdere commerciële sponsor had afgehaakt. Het is een van de bestemmingen waaraan LIRA de gelden besteed die afkomstig zijn uit de voorgeschreven inhoudingen ten behoeve van sociale en culturele doelen.

 

NVM