editie 63 / juni 2022

Feestelijke bekendmaking winnaars Gedichtenwedstrijd

Op zaterdag 19 maart 2022 verzamelden dichters zich in de Brakke Grond in Amsterdam, waar de winnaars van de Gedichtenwedstrijd bekend werden gemaakt. Ook werd de gedichtenbundel ‘Niets eeuwig dan het ogenblik’ gepresenteerd, met daarin de honderd beste gedichten die door een ‘voorjury’ waren geselecteerd uit 6002 inzendingen van 1703 dichters. Op deze zaterdag was het aan de jury om haar eindoordeel te vellen.

Feestelijke bekendmaking winnaars Gedichtenwedstrijd

De derde-prijswinnaar August Tholen (midden) wordt geflankeerd door juryleden Virginie Platteau en Dean Bowen (links) en Liesbeth Lagemaat en Andy Fierens (rechts) die de honneurs van Lieke Gorter en Ruth Lasters waarnemen. | Foto: Sanne Peper

Nog wat onwennig zo kort na de coronalockdowns heet presentator Andrea van Pol de ‘gebundelde’ dichters en hun achterban welkom bij de prijsuitreiking van de Gedichtenwedstrijd. Hier wordt jaarlijks het beste Nederlandstalige gedicht bekroond. Uit een vissenkom met genummerde pingpongballen selecteert Andrea (met een mondkapje als blinddoek) steeds een genomineerde dichter om een gedicht voor te dragen. In de zaal is ook het muzikale duo Clean Pete, dat hun favoriete gedichten op muziek heeft gezet en onder begeleiding van gitaarspel ten gehore brengt. De zaal is onder de indruk van het stemgeluid van beide zangeressen.

‘Van het een komt het ander’
‘Kringspieren zijn de ogen van het heelal’, klinkt het als Hanneke Middelburg haar gedicht ‘Woensdag’ voordraagt. Het blijkt een gevoelig gedicht te zijn over Middelburgs zus die aan anorexia lijdt. Rikkert Zuiderveld (bekend van het duo Elly en Rikkert) brengt het sonnet ‘Matthäus Passion’ ten gehore. Hij zegt structuur nodig te hebben, zowel bij liedjes als bij gedichten, en kiest daarom steeds voor het sonnet.

 Evenals de gedichten zijn Andrea van Pols korte interviews met de dichters heel persoonlijk. Zo gaat het dichter Robin Veen (‘Ik praat mijn eigen zinnen na’) naar eigen zeggen ‘redelijk’. Wat hem nu precies drijft tot het schrijven van poëzie, hij weet het niet: ‘Van het een komt het ander’. 

Abrikozen
Dan is het eindelijk tijd om de winnaars bekend te maken. Even lijken we weer terug in coronatijd: twee van de drie winnaars zijn afwezig en bellen in wegens coronaklachten. Zo lovend als de jury (bestaande uit Dean Bowen, Liesbeth Lagemaat, Andy Fierens, Virginie Platteau en Lieke Marsman) is over de winnaars, zo streng is zij over een ander deel van de inzendingen. ‘Mooie titels of eerste strofes met prachtige gestes werden met een strik aan het einde de nek omgedraaid’, aldus het juryrapport.

Dat geldt natuurlijk niet voor de winnaars: August Tholen (derde prijs, € 1.500), Lieke Gorter (tweede prijs, € 3.000) en Ruth Lasters (eerste prijs, € 10.000). Via een livestream vanuit Antwerpen neemt de Vlaamse Lasters vereerd haar prijs in ontvangst. Onder het pseudoniem Paul Bellemans wint zij met een 'gedicht zo kwetsbaar als een abrikoos', aldus de jury, met de volgende slotregels: ‘dat men zijn frigo vol vlekkerige, harig geworden abrikozen / aanzien kan voor een kast vol door- en doorversleten / tennisballen voor de training van / de ballenrapers, die weergaloze vangers van / het onbedoelde.’

Lees de prijswinnende gedichten terug op de website van Prijs de Poëzie.

De Gedichtenwedstrijd wordt financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting Lira Fonds.

Jasper Laros