informeert schrijvers, vertalers & journalisten

editie 57 / juni 2020
Vijf ton extra voor getroffen schrijvers

Vijf ton extra voor getroffen schrijvers

Rechtenorganisaties uit de hele creatieve sector hebben samen het Steunfonds Rechtensector in het leven geroepen. Hier kunnen professionals die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis financiële ondersteuning aanvragen. Stichting Lira participeert in dit fonds en heeft vijfhonderdduizend euro te besteden aan werkbeurzen en nieuwe projecten van journalisten, scenaristen, schrijvers en vertalers.
lees meer

Coulance bij het Lira Fonds

lees meer
Het verdienmodel van Aai Prins

Het verdienmodel van Aai Prins

Aai Prins (1959) vertaalde literaire werken van onder meer Platonov, Gogol en Pasternak, schreef recensies en geeft les aan aankomende vertalers. In 2019 won ze de Letterenfonds Vertaalprijs voor de hoge kwaliteit van haar vertalingen en haar inzet als ambassadeur voor de Russische cultuur. Levert die waardering haar voldoende inkomsten op? We stelden Aai Prins 7 vragen over haar verdienmodel.
lees meer

Vergoeding voor doorgifte via gesloten netwerken en groeps-tv

lees meer

Lira’s jaarvergadering via livestream op 8 september 2020

De jaarvergadering van Lira zal dit jaar online plaatsvinden. Op dinsdag 8 september om 16 uur start een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger.
lees meer
Prijsuitreikingen in coronatijd

Prijsuitreikingen in coronatijd

Ieder jaar worden er vele prijzen uitgereikt in de culturele sector. Sinds Nederland half maart in een intelligente lockdown raakte, werden de feesten één voor één afgezegd. Maar de organisatoren zijn creatief. Van radio-uitzendingen en livestreams tot heel veel geduld; iedereen zoekt zijn eigen manier om het feestje toch te vieren.
lees meer

Lira werkt door

lees meer
Sommen die de hemeldeuren openen

Sommen die de hemeldeuren openen

Ik kreeg over de post de rouwkaart toegestuurd. Hij was van een neef van me, even oud als ik en ooit gedurende een week mijn beste speelkameraad. We moeten een jaar of tien zijn geweest dat we op straat tussen de weinige auto’s door gingen voetballen. Nu was-ie dood in het jaar van de corona-massacre.
lees meer