editie 9 / december 2002

Charles den Tex winnaar Gouden Strop

De Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is op 17 november j.l. tijdens het KRO-detective-festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam uitgereikt aan misdaadauteur Charles den Tex voor zijn financiële thriller Schijn van Kans

 

De Gouden Strop werd in 1986 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige

Misdaadauteurs. Sinds 2000 wordt de prijs - die bestaat uit een geldbedrag van e. 11.500 en een beeldje - en de uitreiking ervan gesponsord door de KRO, LIRA, het Literair Produktie- en Vertalingen Fonds en nog enige andere organisaties. De jury stond onder leiding van Fons de Poel. Ook het publiek kon via de media, boekhandels, scholen en bibliotheken meebeslissen.

 

Schijn van kans speelt in de wereld van de grote banken en draait om de mysterieuze dood van een bankdirecteur en zijn opvolgster. Het werd door de jury vooral geloofd vanwege de `rake sfeerbeschrijvingen en voortreffelijke dialogen' en de uitmuntende opbouw die de lezer op `een bijzonder geraffineerde wijze naar een spannende finale leidt'. Het is geen boek dat het moet hebben van sensatie en wilde achtervolgingen. Een aardig detail is dat de opzet van het verhaal in grote lijnen werd ontwikkeld in samenwerking met oud-voorzitter Aad Jacobs van de ING Groep, die natuurlijk zijn vakkennis als bankier heeft ingebracht.

 

Er worden in Nederland heel veel misdaadromans verkocht, uitgeleend en gelezen. Het grootste deel daarvan zijn (vertalingen van) Engelse en Amerikaanse thrillers - waarover overigens geen kwaad woord. Maar de Gouden Strop is bedoeld om de aandacht te vestigen op het feit dat ook in het Nederlandse taalgebied een aantal heel competente misdaadauteurs aan het werk is. Het genre is in ons land intussen volwassen geworden en verdient nationaal en internationaal meer aandacht. Op internationaal niveau wordt daaraan gewerkt door het Literair Produktie en Vertalingen Fonds, dat jaarlijks een zogenaamd `dossier' van de prijswinnaar maakt om onder de aandacht van buitenlandse uitgevers te brengen. En op nationaal vlak is het de Gouden Strop die daarvoor moet zorgen en gelukkig jaarlijks meer publiciteit en waardering genereert.

 

NVM