editie 35 / september 2011

Geflikt! De Gouden Strop 2011

Op initiatief van auteur Tomas Ross werd in 1986 het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs opgericht. Doel van de stichting was om het genre te promoten, onder andere door middel van een prijs, die werd vernoemd naar het boek De Gouden Strop van Joop van den Broek, aartsvader van de Nederlandse thriller. Sinds enkele jaren wordt de prijs mogelijk gemaakt door The Read Shop en Stichting Lira Fonds en uitgereikt tijdens de Avond van het Spannende Boek in de Melkweg te Amsterdam.

Geflikt! De Gouden Strop 2011

Bram de Houck

Bram de Houck die vorig jaar tijdens deze avond nog wat onhandig alleen maar ‘ja’ en ‘nee’ antwoordde op de vragen van presentatrice Isolde Hallensleben, was dit jaar wat breedsprakeriger. Op de vraag wat zijn hobby’s waren, antwoordde hij: ‘Het bijwonen van de uitreiking van thrillerprijzen.’ Ongetwijfeld wordt dat plezier gevoed door het winnen van zowel de Schaduwprijs als de Gouden Strop in 2010.

Winnaar Gauke Andriesse

Na een aantal korte interviews met de huidige genomineerden kreeg juryvoorzitster en actrice Inge Ipenburg het woord. Zij maakte het publiek na enkele rekensommetjes over de man/vrouw-verdeling bij de inzendingen erop attent dat in al die jaren weliswaar mannen het vaakst de Gouden Strop hadden gewonnen, maar dat het toch de vrouwen waren die het meest verkochten.

De jury, die naast Ipenburg bestond uit Ine Jacet (oprichter van en recensente voor www.misdaadboeken.nl), Marcella van der Weg (journalist en recensente voor HP/de Tijd) en Luc Wierts (journalist en recensent voor Metro) en Pierre Palmen (bedrijfsleider van een boekhandel te Roermond), nomineerde vijf romans: Peter Buwalda voor zijn roman Bonita Avenue (De Bezige Bij),  het duo Kisling/Verhuyck voor De duim van Alva (De Arbeiderspers), Gauke Andriesse voor De handen van Kalman Teller (Atlas), Jacob Vis voor De imker (Ellessy Crime) en Lupko Ellen voor Herenboer (Passage).

De prijs ging naar Gauke Andriesse. Zijn roman De handen van Kalman Teller gaat over een vrouw die na een verkeerd uitgevoerde medische ingreep, tevergeefs via het recht haar gelijk probeert te halen. Haar protegé, de Joodse zakenman en Auschwitz overlever Kalman Teller, huurt daarop een detective in, die probeert uit te vinden of iemand de schuldige een hand boven het hoofd houdt, waarna een belangrijke getuige wordt vermoord.

Voor Andriesse was de feestelijke uitreiking minder spannend dan zijn eigen boek. Bij het ontvangen van de prijs merkte hij droogjes op dat hij deze triomf al had voorzien. Een meisje dat in de trein tegenover hem zat, had namelijk in haar telefoon geroepen: “Liefste, je hebt het geflikt.”

TB